IK WIL DE GROOTSTE ZIJN

'Wat valt er trouwens op aan al die prachtige steden die 't ondertussen overal opgetrokken heeft? Toch niet de zaken die levensnoodzakelijk zijn voor zo'n stad? Neen, datgene wat de stad te veel heeft, dat is waarover wordt gesproken.' (p. 119)

In duizenden jaren verandert er eigenlijk weinig. De mens wil nog altijd imponeren met de prachtigste bouwwerken. Geef ons een lijst van indrukwekkende gebouwen, monumentale iconen waaraan je een stad soms meteen herkent. Geef ons ook enkele sappige details: wanneer werd het opgetrokken, hoeveel werknemers beulden zich af, wie was de opdrachtgever, hoeveel kostte het hele zaakje, stierven er bouwvakkers? Vergeet geen link naar een foto mee te sturen. Iemand trouwens zin in een partijtje tennis op het dak van Burj Al Arab?

15 opmerkingen:

Anoniem zei

De Eiffeltoren is het bekendste monument van Parijs en staat in de nabijheid van de Seine.

De Eiffeltoren is wereldwijd het symbool van Parijs. Het wordt door velen gezien als een van de niet-klassieke wereldwonderen.

De toren is bedacht door de ingenieur-architect Gustave Eiffel. De toren trekt jaarlijks meer dan 6 000 000 toeristen aan.

Op het eerste platform bevindt zich een expositie over de Eiffeltoren met foto's, schilderijen en informatie. Met de lift is het mogelijk naar de top van de Eiffeltoren te gaan, met de trap alleen tot het tweede platform. Informatiepanelen geven aan welke gebouwen te zien zijn vanaf de Eiffeltoren. Er is een uniek uitzicht over Parijs.

De Eiffeltoren is 300 meter hoog, zonder de televisieantennes mee te rekenen. Met televisieantennes erbij is de toren 325 meter hoog. maar de toren kan nog enklele centimerers uitrekken of inkrimpen afhankelijk van het klimaat. De toren heeft vier poten. Op verschillende niveaus bevinden zich platforms. De toren weegt 7300 ton (inclusief de fundering 10100 ton). Na zijn bouw was de Eiffeltoren 's werelds hoogste toren en het is - afgezien van televisietorens - nog steeds de hoogste van Europa.

Om tien uur in de avond gaan er een paar minuten lichtjes op de Eiffeltoren knipperen. Dit is voor het eerst gedaan op Nieuwjaarsavond 2000. Mensen waren hier zo van onder de indruk dat de lichtjes nu elke avond te bewonderen zijn.

jonas 6 LOSP C

Anoniem zei

Taj Mahal
Plaats: Agra, India

Waarom gebouwd?

De keizer Shahjahan laat uit liefde voor zijn overleden vrouw het mooiste monument bouwen.

Architect?

Er zijn ongeveer 37 personen bij het onwerp van de Taj Mahal betrokken geweest. De belangrijkste architect was Isa Khan uit Iran.
Hij liet zijn vrouw vermoorden om een betere beeldvorming te krijgen van het verdriet van de keizer.

Hoelang duurde de bouw?

2 jaar na het overlijden van de vrouw begon de bouw, dat 22 jaar duurde en in 1653 was de Taj Mahal af. Ongeveer 20.000 bouwvakkers hebben hier aan meegewerkt. De Taj is 58 meter hoog, 56 meter breed en staat op een 10.000 m² verhoogd marmeren platform.

Volgens de legende liet hij na het voltooien de handen van de arbeiders afhakken, zodat ze nooit meer konden meewerken aan het bouwen van een nog mooier monument.

http://www.funxite.com/media/2047-taj-mahal-wallpapers.jpg

Marth Wynants, 5LOA

Anoniem zei

Als je mij vraagt: “Londen, waaraan denk je dan?” dan is dat toch de Big Ben.

De Big Ben is de naam van de grote slagklok die in de toren van het Palace of Westminster in Londen hangt. De naam Big Ben komt van de politicus Sir Benjamin Hall die vanwege zijn gestalte Big Ben werd genoemd. Sir Benjamin gaf de aanzet tot de bouw van de toren.

De Big Ben werd geïnstalleerd in 1858. De toren is ongeveer 96m hoog. De klok zelf weegt 14 ton, hij slaat elk uur. 4 kleine klokken slaan elk kwartier. Om in de klokkamer te geraken moet je 290 treden afleggen, om naar de klokkentoren te gaan moet 340 treden afleggen.

Foto’s van de Big Ben: http://big.ben.gallery.sytes.org/

Sofie Verhaegen 6WTS v

Anoniem zei

Het is misschien niet één van de grootste monumenten, maar het zal waarschijnlijk wel één van de meest vertrouwde en bekendste monumenten ter wereld zijn. Het is een standbeeld en het bevindt zich in Amerika? Het welbekende Vrijheidsbeeld natuurlijk! Of zoals het in Amerika genoemd wordt ‘the Statue of Liberty’.

Het standbeeld bevindt zich in de haven van New York en het staat symbool voor de verwelkoming van terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten.

Het standbeeld is 46 meter hoog de sokkel meegerekend, met de sokkel erbij heeft het beeld een hoogte van 93 meter en het zou ongeveer een 225 ton moeten wegen. Het geraamte van dit beeld, dat volledig bedekt is met koperen platen, werd ontworpen door onze reeds eerder genoemde Gustave Eiffel. Het project werd uitgevoerd door ene Frederic Bartholdi, wiens moeder als model zou hebben gestaan.

De vrouw die wordt afgebeeld heeft een plaquette vast in haar linkerhand waarop de datum van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, JULY IV MDCCLXXVI (4 juli 1776), te lezen is. Op haar kroon zijn zeven toppen bevestigd die symbool staan voor de zeven continenten en zeeën.

Op 28 oktober 1986 werd het standbeeld door Frankrijk aan Amerika geschonken ter ere van het eeuwfeest van de onafhankelijkheidsverklaring en als een teken van vriendschap.

Niels Vansina 6LOSPc

Anoniem zei

Als we aan de stad 'New York' denken, dan denken we aan ...?

Het 'Vrijheidsbeeld' natuurlijk!

Het gigantische beeld stelt een vrouw voor die een gebroken ketting van zich afschudt. In haar rechterhand houdt ze 'de fakkel van de vrijheid' vast. De fakkel wordt ‘s avonds verlicht door kwikdamplampen. In haar linkerhand houdt ze een tablet vast, dat symboliseert de boeken van de wet.

Het staat symbool voor het welkom heten van iedereen: terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten.

De ontwerper van het beeld was Gustave Eifel, die eerder de Eifeltoren bouwde. Hij werd bijgestaan door de Franse beeldhouwer Bortholdi, die het monument bouwde. In '1886' werd het monument geplaatst.

Het Vrijheidsbeeld heeft een gewicht van 225 ton. Het is 46 meter hoog. Als men de sokkel bijrekent is dit zo'n 93 meter hoog.

Een foto van het 'Vrijheidsbeeld' kan je vinden op: http://www.worldexplorer.be/het_amerikaanse_vrijheidsbeeld.htm

Mvg Jordi W.
6aWITS

PeetersY zei

Manneken-Pis is een standbeeldje in het centrum van Brussel en stelt een plassend jongetje voor.
Het 58 cm grote ventje op een sokkel is geplaatst op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat, niet ver van de Grote Markt.
Het betreft een bronzen beeldje dat Hiëronymus Duquesnoy in 1619 in opdracht van het stadsbestuur heeft gemaakt als versiering van een publieke fontein waarbij het lijkt alsof het jongetje urineert.
Bij speciale gelegenheden plast hij bier of wijn in plaats van water.

Het huidige beeldje is een afgietsel van het eerste, dat in 1817 werd vernield.

Manneken-Pis is wereldberoemd vanwege zijn guitige uiterlijk en de legenden die om zijn persoon werden geweven.
De bekendste legende verhaalt over een jongetje dat de stad gered had door vlammen of een brandende lont te blussen door erop te plassen.

Ook zijn uitgebreide garderobe van meer dan 700 kostuums is wereldwijd bekend. Zijn eerste tenue werd op 1 mei 1698 geschonken door de gouverneur van de Oostenrijkse Nederlanden, Maximiliaan II Emanuel van Beieren, ter gelegenheid van de feestelijkheden van een van de gilden van Brussel.
Nog steeds wordt elke gelegenheid aangegrepen om aan het Manneken een nieuw kostuumpje te schenken.
Deze zijn zo gemaakt dat het ventje nog wel zijn dagelijkse arbeid kan blijven uitoefenen.
De kleding van het Manneken wordt zorgvuldig bijgehouden in het museum van de stad op de Grote Markt.
Zijn jaslengte is 25 cm, zijn broeklengte 26 cm.
Zijn garderobe telt onder andere een Elvis Presley-kostuumpje, voetbaltenues, een Mickey Mouse-outfit, en vele andere.
Het Manneken heeft nu al meer dan 30 jaar een officiële aankleder, de rasechte Brusselaar Jacques Stroobants.
Zijn vrouw maakte zo'n tweehonderd kostuums voor Manneken Pis.

Het beeldje werd reeds meerdere malen van zijn voetstuk gehaald door vandalen en grappenmakers.
Zo bijvoorbeeld op 26 juni 1817, toen in een krant volgend gedichtje tot troost van de verbijsterde Brusselaars werd gepubliceerd:

"Ey lieve meisjes!
Staakt geschrei
Al koomt gy door dees dievery
een zoeten troost te missen,
hij zal met nerstig onderzoek
nog wel eens koomen uit den hoek
om zonder schroom te pissen."

De twist tussen Brussel en Geraardsbergen (Geraardsbergen heeft ook een manneke pis), die draait om de vraag wie nu het oudste beeldje van deze identieke tweeling zou bezitten, raakt waarschijnlijk nooit beslecht.

In 1985 heeft Manneken-Pis een "zusje" gekregen, Jeanneke Pis. Dit is een recent initiatief van de lokale horeca zonder historische basis.

In het Frans-Vlaamse dorp Broksele staat ook een beeld van Manneken Pis.
Het is door de stad Brussel aan het kleine dorp geschonken, vanwege de gelijke etymologie van de twee plaatsnamen (beide van "Broeksele", oftewel "vestiging in het moeras").

In de Koksijdse Senegalese wijk stond vanaf 1926 een beeldje van manneken pis geplaatst door een Brussels kolonel.
Later werd het vervangen door een Onze Lieve Vrouw-beeldje, op 21 juni 2008 wordt het beeldje officieel teruggeplaatst.

Leuke weetjes:
- Manneken Pis komt tot leven in het Suske en Wiske-album "Het kregelige ketje".
Hij speelt een belangrijke rol in de rest van het verhaal.

- In het Nero-album "De Zwarte Toren" bezoekt Nero Brussel en ziet voor het eerst Manneken Pis.
Nadat hij het beeldje begroet heeft, plast het hem echter onder.

- In het Asterixalbum "Asterix en de Belgen" loopt het zoontje van één van de Belgen weg omdat het dringend moet plassen.
Dit is een verwijzing naar Manneken Pis.

- Een grappige anekdote beweert dat de meeste vrouwen zeggen "Amai, zo klein!" als ze Manneken Pis voor het eerst in 't echt zien.
Het beeldje lijkt meestal inderdaad veel groter op foto's.

Afbeelding:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/Manneken_Pis_Brussel.jpg/800px-Manneken_Pis_Brussel.jpg


Yannick Peeters
6 LOSPc

Anoniem zei

De toren van pisa is een scheve klokkentoren in Italië en staat naast de kathedraal van Pisa. De toren is een van de onderdelen van de Piazza dei Miracoli. De bedoeling was een verticale toren te bouwen, maar het overhellen begon kort na het begin van de bouw in augustus 1173.De toren is 55,86 meter hoog en weegt 14453 ton. De helling bedraagt zo'n 10%. De toren heeft 279 treden.
de opbouw van de toren heeft 300 jaar geduurd. In 1990 heeft de Italiaanse regering de toren gesloten wegens veiligheidsredenen. Tien jaar later werd hij weer opengesteld voor het publiek. De toren is stabiel verklaard door professor Michele Jamiolkowski sinds mei 2008. De bouw van de toren gebeurde in 3 stappen.De bouw van de eerste verdieping begon op 9 augustus 1173.In 1178 begon de toren te hellen na de bouw van derde verdieping daarna lag de bouw 100 jaar stil door de oorlog van pisa met Genua en Florence.Nadat men de bouw hervatte in 1272 merkte men op dat de gebouwde verdiepingen scheef stonden dit werd geneutraliseerd door meer mortel te gebruiken aan één kant van de toren. In 1372 werd de toren afgewerkt. de toren was al sterk naar één zijde gekanteld.
sara walterus 6lospb

Anoniem zei

Het Atomium is het bekendste monument van Brussel en zelfs van België.

Het atomium is namelijk een stalen constructie die bestaat uit 9 bollen met elk een diameter van 18 meter, die samen de kubisch ruimtelijk gecentreerde kristalstructuur van ijzer uitbeelden, 165 miljard keer vergroot. Het gebouw is ontworpen door architect André Waterkeyn. Het monument is bekleed met roestvrij staal (oorspronkelijk aluminium). De aluminium constructie woog vroeger in lege staat 2500 ton.

Het Atomium staat voor de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958(Expo 58). Als symbool voor het metaal “staal“ dat sterk in ontwikkeling was, en een belangrijke rol speelde in de optimistische kijk op ontwikkeling in de jaren '50. Vreemd genoeg werd bij de bouw besloten dat de bollen niet van staal, maar van aluminium gemaakt moesten worden. Dit materiaal was ook een materiaal in opkomst. Het heeft echter niet de kubisch ruimtelijk gecentreerde, maar de kubisch vlakgecentreerde structuur. Het is niet precies bekend waarom dit besluit genomen werd, maar het zal ermee te maken gehad hebben dat aluminium op dat ogenblik aanmerkelijk beter bestand was tegen corrosie dan staal. Het gebouw zou volgens plan niet langer dan zes maanden blijven staan. Aan het eind van de wereldtentoonstelling werd echter besloten om het gebouw, dat enorm populair en bekend was geworden, toch maar te laten staan.

Martijn heiremans
6LospA

Anoniem zei

Als ik aan Rome denk denk ik meteen aan het Colosseum.

Het Colosseum was het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk, een enorm ovaal theater dat plaats bood ruim 50.000 toeschouwers. Iedere sociale klasse had zijn eigen plaats. De keizer had zijn loge. Aan de overkant was de loge van de keizerin.
Berucht zijn de wrede en bloeddorstige gevechten die er dagelijks in verschillende voorstellingen werden gehouden: gevechten tussen dieren onderling, tussen gladiatoren en tussen mensen en dieren. In de regel een ongelijke strijd die pas eindigde met de dood van een van de deelnemers. In totaal zijn er honderden duizenden mensen en ontelbare dieren in de arena omgekomen ter vermaak van de keizers en hun onderdanen.

http://amazedme.com/uploaded_images/colosseum_in_rome-726339.jpg

Eli Debroux 6losp A

Anoniem zei

Als we dan toch een monument zouden kiezen denk ik dat we de Berlijnse Muur als voorbeeld mogen nemen. Hij is voltooid op 13 Augustus 1961 en bleef staan tot 9 November 1989. De muur was ongeveer 46 kilometer lang en was de een deel van de grens tussen West- en Oost Duitsland.

Waarom gebouwd en door wie?
In 1961 besloten Walter Ulbricht en de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov een einde te maken aan de leegloop. In de nacht van 12 op 13 augustus werd begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur. In enkele weken tijd werd een zwaarbewaakte betonnen hindernis opgeworpen rondom West-Berlijn


hieronder zie je duidelijk de afscheiding tussen Oost en West Duitsland:
http://www.bs-prisma.nl/lessen/geschiedenis/groep8/thema5/Berlijnse%20muur.jpg

Jonas Moons 6Wts

Anoniem zei

Mijn thuishaven is de stad Mechelen dus ga ik wat vertellen over de beruchtte nacht die de mechelaars tot "Maneblussers" maakte.
In het stad van Mechelen staat de beroemde Sint-romboutstoren, 98m hoog en 514 treden. Wat in de 15de eeuw heel wat was.

IN het jaar 1687, Tijdens de ijskoude nacht van 27 op 28 januari nestelt de nevel zich rond onze stad. Ook onze trotse Sint-Romboutstoren baadt in een zee van mist. Plots merkt een dronken man, die in de vroege uurtjes naar huis waggelt, dat de toren in vuur en vlam staat. Hij alarmeert de ingeslapen stad en het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje. De noodklok weergalmt door de straten en de opgeschroken inwoners snellen ter hulp. Een menselijke ketting duwt de emmers water over de 514 tredes van de torentrap om redding te bieden.

Zo ver komt het echter niet, want nog voor de dappere redders de top bereiken, trekt de nevel op en komt de maan weer tevoorschijn. De toren stond helemaal niet in lichterlaaie, dit leek alleen maar zo door de nevel, die de maan een rosse gloed bezorgde. Onze stadsgenoten trachtten deze blunder van formaat geheim te houden, maar konden niet ontsnappen aan de nodige spot. Tot in onze buurlanden deden grappen en rijmpjes de ronde over de "Maneblussers". Een legende was geboren en een spotnaam zou nooit sterven.

Dit vond ik tof om eve te vermelden

Peter Denteneer 6wts

Anoniem zei

Het Sydney Opera House is een gebouw voor opera en andere muziek in Sydney (Australië).

De bouwstijl van dit gebouw behoort tot het expressionisme.

Het plan om het Sydney Opera House te bouwen is ontstaan in 1955. Er werd een wedstrijd gehouden voor architecten en het winnende plan kwam van de Deen Jørn Utzon, die een spectaculair schelpenpatroon had gemaakt (persoonlijk vind ik wel dat het gebouw meer op een zeilschip lijkt). De bouw leverde enige problemen op, maar ging uiteindelijk toch door.

Het Sydney Opera House werd in 1973 geopend door koningin Elizabeth II. Het Opera House ligt op de Bennelong Point, aan de rand van een haven waar voorheen een tram-remise lag.

Het gebouw bevat niet alleen een operazaal, maar ook nog drie andere concertzalen, restaurants en bars.

Sinds de opening van het Sydney Opera House is dit gebouw tot het symbool van Sydney geworden. Het is ook genomineerd in de verkiezingen van de zeven moderne wereldwonderen.

Het Sydney Opera House is gemaakt van beton, voorgespannen beton en tegels.

Hieronder volgen nog enkele leuke weetjes over het gebouw.

-De planning was een bouw van 5 jaar en een budget van 5.000.000,-- Australische dollars.

-De realisatie was een bouw van 14 jaar en een kostenoverzicht van 100.000.000,-- Australische dollars.

-Het Opera House beslaat een oppervlakte van 1,8 hectare.

-Het gebouw is 183 meter hoog en 120 meter breed.

-Er zijn 580 palen die 25 meter onder het zeeniveau liggen, waarop het gebouw steunt.

-Het dak bestaat uit 1.056.000 geglazeerde, gewitte, granieten dakplaten die speciaal uit Zweden geïmporteerd zijn.

-Het gewicht van het dak heeft een massa van 26.700 ton.

-De stroomvoorziening is genoeg om een dorp van 25.000 mensen van stroom te voorzien.

-De stroomvoorziening wordt geleverd door 645 meter elektra kabel.

Jonas 6 LOSP C

Anoniem zei

Ik heb als voorbeeld een iets minder bekend gebouw genomen. Het is zelfs niet zo groot. Maar in Turkije is het zelf heel bekend. Bij een bezoek aan Istanbul moet je deze sowieso gezien hebben vind ik persoonlijk, althans van verre dan:) De reden dat ik dit gebouw geef als voorbeeld is omdat ik vind dat er een mooi verhaal of beter gezegd legende aan vasthangt.

Kız Kulesi of de meisjestoren is een toren op een klein eilandje in de Bosporus, duidelijk zichtbaar vanuit verschillende wijken in de Turkse stad Istanbul.

Volgens de legende zou de toren gebouwd zijn door een Osmaanse sultan, die zijn dochter erin liet opsluiten. Er was namelijk voorspeld dat de dochter zou sterven op haar 18e verjaardag, en de sultan dacht dat ze in de toren veilig zou zijn. Helaas overleed de prinses zoals voorspeld op haar 18e verjaardag, door toedoen van een slangenbeet. De slang had zich verstopt in een mand fruit die de sultan zijn dochter liet brengen op haar verjaardag.
Of de legende waar is of niet, weet men niet maar tegenwoordig bevindt zich in de toren een restaurant.

De toren komt voor in de James Bond-film The world is not enough, waarin James Bond (Pierce Brosnan) door zijn tegenstandster Elektra King (Sophie Marceau) in de toren wordt gevangen gehouden.

Ik zelf heb het heel hard gemist om in Istanbul in een theehuisje te zitten met het uitzicht op Kiz Kulesi!!


vb van Kiz kulesi--->> http://farm1.static.flickr.com/111/307910989_57e97ca89f.jpg

Binici Duygu 6STW

Anoniem zei

Toen ik het woord monumenten zag staan, dacht ik meteen aan de Sagrada Familla in Barcelona. Het is een enorme kerk die aan het einde van de 19e eeuw gebouwd werd door de architect Antoni Gaudi.
Gaudi heeft zijn meesterwerk nooit af gezien, hij overleed in 1926 door een aanrijding met een tram. Zijn werk werd voortgezet door andere tot aan de Spaanse burger oorlog, waarin veel van zijn werk werd vernietigd. Na de oorlog gingen de architecten Quintana, Boada en Bonet Gari verder met het bouwen van de Sagrada Familie wat nog steeds voortduurt. Één van muren van de kathedraal is een erfgoedstuk van Unesco.
Robin De Coster 5LOSPa

Anoniem zei

Ik heb als gebouw een van de minder bekende maar daarom niet minder goede het stadhuis van leuven gekozen
Een traditie wil dat het eerste stadhuis van Leuven op de Oude Markt stond. Het tweede bevond zich reeds op de Grote Markt en was ondergebracht in een huizenrij op een meer vooruitgeschoven rooilijn tegenover de Sint-Pieterskerk. In 1439 werd met de bouw van het huidige stadhuis gestart.

Bij het optrekken van de voorbouw werden de ruime kelders van de bestaande huizen bewaard. Ze zijn nu gerestaureerd en bereikbaar langs een deurtje, links onderaan het stadhuis.

Sulpicius van Vorst, onder wiens leiding men met de bouw begon, was ondertussen overleden. Zijn taak werd in 1439 overgenomen door Jan Keldermans II en in 1448 door Matheus de Layens. Hij wijzigde het oorspronkelijke plan op enkele plaatsen.

Zo werd de voorziene belforttoren op de hoek van de Naamsestraat weggelaten, waardoor het gebouw zijn karakteristiek laatgotisch uitzicht kreeg met vier hoektorens, twee noktorens en een rond het gebouw lopende borstwering.

Het stadhuis bezit drie verdiepingen. Tussen de vensters zijn er uitsprongen met telkens twee nissen terwijl drie hoektorens eveneens nissen dragen.

De sokkels van de nissen zijn gebeeldhouwde voorstellingen uit de bijbel. Hierin wordt steeds het motief zonde/straf herhaald. Ze hadden een belerende en vermanende functie niet alleen voor het volk maar ook voor de rechters die er moesten zetelen.

De 236 beelden in de nissen werden pas na 1850 aangebracht. Het is het Leuvense pantheon geworden. In tegenstelling met de figuren op de voetstukken die Bourgondische kledij dragen, is ieder personage gekleed in de kledij van de periode waarin hij leefde. De twee rijen op de benedenverdieping beelden kunstenaars, geleerden en bekende figuren uit die verband houden met het Leuvense verleden. De eerste verdieping toont de figuren die de gemeentelijke vrijheden symboliseren en de patroonheiligen van de parochies. Op de tweede verdieping staan o.a. de graven van Leuven en de hertogen van Brabant en op de torens bijbelse figuren.

Drie restauraties grepen plaats sinds de 19de eeuw. De meest recente werd beëindigd in 1983 en herstelde de oorlogsschade, die een bominslag vlak voor de gevel in 1944 aanrichtte.

WANDELZAAL

De wandelzaal op de gelijkvloerse verdieping in in feite het overdekte verlengstuk van de Grote Markt; zo functioneerde de zaal ook tijdens de Middeleeuwen. Van daaruit konden alle stadsdiensten worden bereikt en via de torens had men toegang tot de hoger gelegen zalen en zolders.

De balksloffen aan het eiteinde van de zeven eiken draagbalken zijn in 1448-1449 gesneden door Willem Ards, een Brussels beeldsnijder. Hij beeldhouwde voornamelijk taferelen uit het Oude Testament. Ze dienden de stadsmagistraten tot voorbeeld voor een goed en behoedzaam beleid en een rechtvaardig oordeel.

Aan het begin van de 20ste eeuw werden de monumentale atelierplaasters van de befaamde kunstenaar Constantin Meunier gevonden. Hij verbleef in Leuven van 1887 tot 1894 en gaf er les aan de academie.

GOTISCHE ZAAL

Ook voor de gotische zaal werd Willem Ards belast met het snijden van de balksloffen en de consoles aan de kant van de Grote Markt. In dit geval was het Nieuwe Testament de inspiratiebron, meer bepaald het leven van Maria en Jezus. Dit is natuurlijk niet toevallig. het Nieuwe Verbond is immers (in dit geval letterlijk) gebouwd op het Oude. Ook Christus is een voorbeeld van rechtschapenheid - een voorbeeld dat op deze belangrijke plek in het stadhuis goed op zijn plaats was.

Rania Bellouti 6Toerisme