EEN GODVERDOMSE BOL

'De aarde is een bol en daarmee basta. 't Weet het zeker. Een bol met een voorkant die het zonlicht van de achterkant afpakt, zoals dat op de maan het geval moet zijn.'

'De helft van aarde is donker en doods. Hoop en al een paar champignons en overtuigde pissebedden gedijen daar.' (p. 43)

a) Wie beweerde voor het eerst dat de aarde een bol is? Wanneer was dat? Waarom kreeg hij problemen met die uitspraak?

b) Maak een mooie foto van de achterkant van de aardbol, van een donkere plek waar champignons en overtuigde pissebedden gedijen. Stuur hem naar guntherconvens@yahoo.com.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

De allereerste wetenschapper die beweerde dat de aarde rond was, was Pythagoras. Hij had hier geen bewijzen of argumenten voor. Hij ging gewoon op z'n gevoel af.

Aristoteles dacht daarna ook dat de aarde rond was, maar hij had hier wel 5 argumenten voor:
1:Een bol is een symmetrisch perfect figuur en daarom zal de aarde ook wel rond zijn.
2:Alle voorwerpen op aarde drukken de aarde in een ronde vorm.
3:De schaduw van de maan was cirkelvormig. Een platte aarde zou een ovale schaduw geven.
4:Als je Noord- of Zuidwaarts reist, zie je het sterpatroon wijzigen.
5:De horizon in afgekromd.

Dat is wat ik hierover gevonden heb. Of het juist is weet ik niet.
Veel plezier nog.
Lucas Peeters (6losp b)

Anoniem zei

Thomas Sempels, 6T TopV

De allereerste wetenschappers die beweerde dat de aarde rond was, was de Griekse wiskundige, wijsgeer en hervormer Pythagoras.

Het concept van een ronde aarde werd aangehangen door Pythagoras, waarsch. op esthetische gronden, omdat hij dacht dat ook alle andere hemellichamen rond waren.

Anoniem zei

Dat de Aarde ongeveer bolvormig was, werd eeuwen voor onze jaartelling al vermoed, onder anderen door Pythagoras en Aristoteles. In de Middeleeuwen was het idee van een platte Aarde wijdverspreid. Pas in de tijd van Columbus en Magellaan kon het oude idee dat de Aarde bolvormig moest zijn, door de lange zeereizen en door de cartografie bevestigd worden.
Bij maansverduisteringen is de schaduw van de Aarde op de Maan altijd cirkelvormig, ook als de Maan dicht bij de horizon staat; hieruit kan men afleiden dat de Aarde rond moet zijn.


Bieke 6STW