EEN NOBELE UITVINDING?

'Eigenlijk is gewoon het hele kot ontploft. Wow! Voelt dat even goed, zeg. 't Kan dan misschien niet de eer opstrijken het goud te hebben nagemaakt, 't stoot hier wel eventjes op een samenstelling die 't in staat stelt met verve te vernietigen wat 't vernietigen wil.' (p. 83)

Verhulst beschrijft hier de uitvinding van het buskruit. Maar bij deze passage moeten wij deze week toch ook denken aan de Nobelprijs. Wie was die Nobel? Wat vond hij uit? Welke Nobelprijzen zijn er zoal? Wie betaalt dat allemaal en hoe? Verhulst heeft het ook over goud. Welke wetenschap wil goud namaken? Bestaat die discipline nog?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Jelte Van Camp 5LoSpA

Nobel was de gene die het dinamiet had uitgevonden.
maar deze was bedoelt voor het sneller neerleggen van huizen enzo.
Deze was niet uitgevonden voor de oorlog dit was toch niet de bedoeling. De nobel prijzen worden uitgereikt omdat het in het testament stond van Nobel met al zijn geld dat hij had verdient met het verkopen van dinamiet.
Hij wou dat er prijzen werden gegeven aan de mensen die iets doen om de wereld te helpen.
Er zijn verschillende thema's zoals: die voor vrede, voor natuurkunde, fysiologie of geneeskunde, en voor literatuur enz.
Hierbij worden ook verschillende lijsten opgesteld.

Anoniem zei

Nobel vond dynamiet uit. Meestal is het niet de bedoeling van de nobelprijs winnaars om zoiets dergelijks uit te vinden. Alfred Nobel is niet rijk geworden door de nobelprijs te winnen, maar van olie.

Je hebt verschillende nobelprijzen zoals de nobelprijs voor natuurkunde, scheikunde, fysiologie of geneeskunde, literatuur, vrede, Zweedse Rijksbank voor economie.

Je kan zuiver goud herkennen aan een dicht maar zacht metaal.
Namaakgoud bestaat meest uit koper, maar er zit ook aluminium, zink en tin in verwerkt.

Sofie Hooghe 6TTopTria

Anoniem zei

Alchemie is een oude vorm van praktische natuurfilosofie, waarin elementen van scheikunde, natuurkunde, astrologie, semiotiek, metallurgie, geneeskunde, mysticisme en religie samenkwamen. De naam komt van het Arabisch: الكيمياء, al-kimia). Alchemie werd door alchemisten beoefend. Ze poogden gewone metalen in goud om te zetten en beweerden soms daarin te slagen. Verder probeerden ze tegengiffen te vinden voor vergiftigingen. Bekend zijn hun vergeefse pogingen om een elixer of panacee te maken om onsterfelijk te worden. Zij bedachten echter ook een aantal chemische werktuigen die nog eeuwen later werden gebruikt, zoals het retort en de Bain Marie. De alchemie werd verdrongen door de scheikunde en farmacologie die de moderne wetenschappelijke methode toepassen. Uitdrukkingen als "hermetisch afsluiten" en "steen der wijzen" komen uit de alchemie.

Nicolas Flamel was een alchemist waarvan ze dachten dat hij de steen der wijzen had kunnen maken en ook lood in goud kon veranderen.Nooit hebben ze dit kunnen bewijzen.

Misschien leeft hij wel nog. XD

Daan De Keyser 6mtts ba

ben zei

Nobel was de persoon die dynamiet heeft uitgevonden, maar wou deze positief gebruiken en niet negatief zoals bij oorlogen.
Er bestaan verschillende Nobelprijzen zoals deze voor natuurkunde, chemie, geneeskunde, literatuur enz en de bekendste die voor de vrede.
Voor de betaling van de Nobelprijzen is er een Nobelstichting opgericht die jaarlijks, zoals bepaald in het testament, op 10 december (sterfdatum Alfred Nobel) de prijzen uitreikt.

Benjamin Van Rietvelde, 5LO A

Anoniem zei

Watson en Crick hebben in 1962 ook een nobelprijs gekregen voor het ontcijferen van het dna molecuul.
Ze laten niet alleen zien dat het dna op een relatief simpele manier immense genetische informatie kan opslaan maar ook dat het een dubbel-helix structuur heeft.
Toen dacht men nog niet aan de gevolgen dat deze ontdekking zou hebben in de moderne wetenschap :D

Kunnen we mischien ooit nog is uitgestorve dieren of planten terug tot leven wekken.

K.G 6stw