DO NOT FEED

'A propos, iemand onlangs eigenlijk nog een quagga gezien? Natuurlijk niet, het laatste exemplaar zat in een dierentuin en men is het vergeten te voederen.' (p. 151)

In elke dierentuin kun je tegenwoordig wel 'peter' of 'meter' worden van je lievelingsdier. Dan ben je zeker dat je chimpansee of baby-giraf voldoende te eten krijgt. Wij openen een speciale zoo, namelijk eentje van uitgestorven dieren. Jij adopteert een beest dat niet langer rondloopt op deze godverdomse bol. Geef ons een mooie beschrijving van het dier. Wanneer en waardoor stierf het uit? Kun je eventueel een link naar een foto geven?

11 opmerkingen:

Anoniem zei

als ik een dier zou moeten kiezen voor in een dierentuin met alleen maar uit gestorven dieren dan zou ik voor de sabeltand tijger kiezen. omdat het dier beschreven word in het boek en omdat ik dit dier het eerst kon bedenken. De tanden konden wel langer dan 22,5 cm worden.
De meest bekendste Sabeltandtijger heeft tanden van 17cm.
De huid was meestal licht bruin.
Het waren sterken dieren ze jaagden bijvoorbeeld op Mammoeten,Olifanten,Gazellen en Neus-
Hoorns.
Ze zwierven van waarschijnlijk 1,6miljoen jaar geleden tot en met,
11,miljoen jaar geleden op deze wereld.
Ze leefden op grasland en niet te begroeide bossen.
Een sabeltandtijger kon 1,5 meter lang worden.
De schedel was ongeveer 36cm lang ze stierven waarschijnlijk uit omdat de prooien waar zij van leefde uitstierven door verandering van klimaat. maar veel info is daar niet over te vinden

http://gallery.myff.org/gallery/133275/the-beast.JPG
hier vind je een foto

carl neubourg 6lospb

Anoniem zei

In dit geval zou ik graag de trotse peter zijn van de Dodo of Raphus cucullatus. De Dodo is een loopvogel die leefde op het eiland Mauritius, een eiland in de Indische Oceaan. Hij was ongeveer één meter groot, twintig kilo zwaar, kon van zich afbijten met zijn grote snavel en kon niet vliegen. De Dodo voed zich met fruit, planten en mogelijk ook kleine prooidieren.
De eerste vermelding van een Dodo kwam er in 1507 op het eiland. Tot de komst van Nederlandse kolonisten geen natuurlijke vijanden. Maar de dodo was slecht bestand tegen de gevolgen van de kolonisatie. Zo zijn er bijvoorbeeld veel verhalen in omloop dat dodo's in groten getale door de matrozen als etenswaar van het eiland gehaald. De laatste waarnemingen van de dodo zijn tegenstrijdig en zijn gedaan tussen 1598 en 1669.Maar de dodo overleefde waarschijnlijk nog een tijdlang na deze periode. Nu gaat men uit van de allerlaatste waarnemingen van de dodo en die was waarschijnlijk pas rond 1690.


Afbeelding Raphus cucullatus: http://nl.wikipedia.org/wiki/Afbeelding:Igdodo.jpg

Thomas Sempels | 6 Topsport Voetbal

Anoniem zei

Als ik in deze dierentuin een dier zou zetten dan zou ik kiezen voor de Brontosaurus. Omdat dit de grooste dieren waren die ooit op aazrde hebben rond gelopen. Ze komden to 80 ton wegen en tot 30 meter lang worden. Een nadeel hun hersen hadden de grote van een walnoot.
Het waren planteneters en leefde in kuddes op de openvlaktes omdat ze te groot waren voor in de dicht begroeide gebieden te overleven. zij stierven waarschijnlijk uit samen met nog heel wat andere reuzen zoals de Tyrannosaurus rex door een inslag van een meterorie

link naar een foto
users.tellurian.com/teach/dinosaur/choose.html

sara walterus 6lospb

Anoniem zei

Het dier dat ik in deze dierentuin zou zetten is een mammoet(mammuthus). Ik kies voor dit dier omdat ik het een machtig dier vind, zo groot en sterk. En ook een beetje omdat het een hilarische rol speelt in de film Ice Age. De mammoet leefde in het pleistoceen. Deze periode loopt van 1.65 miljoen jaar tot 12.000 jaar geleden.
Een mammoet kan je herkenen aan zijn grote slagtanden en donkerbruine vacht. De mammoet was een planteneter.
Zo'n 12.000 jaar geleden stierf de mammoet uit. Hoe dat komt is niet met zekerheid geweten. Misschien omdat het warmer werd op aarde. Het ijs begon te smelten, dus de zeespiegel steeg. Daardoor kwamen grote stukken land onder water te staan. De plantengroei veranderde in snel tempo, waardoor het eten van de mammoet verdween.

foto van de mammoet:http://www.bertsgeschiedenissite.nl/geschiedenis%20mens/mammoet4.jpg

Jonas Moons 6Wts

Anoniem zei

Als ik een dier mocht kiezen zou het de olifantsvogel zijn. Ik zag het in een lijstje staan en het leek me wel interessant en het ziet er ook maar raar uit. In deze link zal je zien hoe hij eruit zag : http://vesmir.msu.cas.cz/Madagaskar/images/aepyornis002.JPG
Hij behoort tot de groep van de struisvogel waar hij fel op lijkt. Hij leefde alleen op het eiland Madagaskar.
Je had verschillende soorten in deze vogel, de maximus was een van de grootste vogels die geleefd heeft en kon tot 3 meter worden, de Mullerornis was kleiner en was lichter dan een struisvogel.
Het waren alleen planteneters en leefde 145 tot 66 miljoen jaar geleden, dit vermoeden ze toch.
Ze zijn waarschijnlijk uitgestorven toen de Maleiers het eiland koloniseerden ongeveer tussen 3de en 6de eeuw. Ze zouden waarschijnlijk op de vogels gejaagd hebben, hun eieren opgegeten of de olifantsvogels zouden vogelziekten gekregen hebben.

Astrid Brans 6EE

Anoniem zei

Het dier dat ik zou kiezen voor in deze dierentuin te zetten is een dodo. Een dodo wordt vaak een loopvogel genoemd, omdat hij niet kan vliegen. Hij behoort dus strikt tot de loopvogels zoals de struisvogels en de kiwi's. Onderzoekers hebben in 2002 genetische monsters genomen van de overblijfsels van de dodo, ze wilden de stamboom van deze dieren hiermee onderzoeken. De eerste vermelding van een dodo kwam er rond 1507, de laatste waarnemingen van de dodo zijn tegenstrijdig en zijn gedaan tussen 1598 en 1669. Er zijn onderzoekers die veronderstellen dat door het toedoen van varkens,honden,katten,... de dodo uitstierf. Deze dieren hadden het gemunt op de eieren waarop ze an het broeden waren.


Hier is een link naar een dodo
http://superdelux.nl/lux/px/dodo.jpg

Van Baelen Robbie 6 LOSPc

Anoniem zei

Ik zou zeker en vast kiezen voor de Haasts Arend (Harpagornis moorei) omdat hij verwant was aan het geslacht van mijn lievelings dier; de zeearend. (Geslacht: Aquila)

Ze hadden een gewicht van 10 à 15 kg voor de vrouwtjes en 9 à 10 kg voor de mannetjes. Ze hadden een spanbreedte van 2,6 meter tot 3 meter, wat niet erg lang was, maar met deze korte vleugels konden ze zich makkelijk manoeuvreren in de bebosde gebieden in Nieuw Zeeland.

De Haasts Arend jaagde vooral op grote, niet-vliegende vogelsoorten, met onder andere de moa, dat een gewicht had van 15 keer die van de Haasts Arend.

Uiteindelijk werden de moa uitgeroeid door de mens in ca. 1700 en stierf de Haasts Arend ook uit.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Giant_Haasts_eagle_attacking_New_Zealand_moa.jpg

Michael Vermeulen - 6 Info B

Anoniem zei

Als ik een dier moest kiezen dat uitgestorven is, dan ik kiezen voor de velociraptor. Het was een dinosaurus die in groep jaagde. Het was een vlees-eter een zeer snelle dinosaurus. Als een velociraptor een prooi zag maakte het beest een geluid om zijn mede-jagers te waarschuwen. Het doodde zijn prooi vooral met de scherpe hoekklauwen op zijn poten. de groep viel om de beurt de prooi aan om de prooi te laten sterven van uitputting en het immense bloedverlies
hier is een link om te kijken hoe het er uitzag: http://nl.wikipedia.org/wiki/Afbeelding:Velociraptor_mongoliensis_jmallon.jpg

Robin De Coster 5LOSPa

Anoniem zei

moest ik peter worden voor een dier in de dierentuin dan zou ik zeker gaan voor een haasts arend. Waarom voor dit dier? Wel ik ben enorm geboeid door vogelachtigen en hele grote in het bijzonder.

beschrijving:
Haasts arend (Harpagornis moorei) was een reusachtige roofvogel uit Nieuw-Zeeland die nu uitgestorven is. Deze krachtig gebouwde vogel had een spanwijdte van 2,6 meter en joeg op moa's. Haasts arend joeg in de bossen en had dan ook korte, brede vleugels ontwikkeld om zijn grote lijf tussen de bomen en takken te manoeuvreren. Met een gewicht van tegen de veertien kilogram had het dier een enorme vleugelbelasting, ideaal voor een duikvlucht waarbij zijn grote klauwen diep in het slachtoffer werden gedreven. Nadat de moa door de mens was uitgeroeid stierf ook Haasts arend uit (ca. 1700). De soort is goed bekend uit skeletten. Modern DNA-onderzoek wijst uit dat Harpagornis nauw verwant was aan soorten binnen het geslacht Aquila.

foto: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Giant_Haasts_eagle_attacking_New_Zealand_moa.jpg

Jonas Dioos 5LOSPA

Anoniem zei

Moest ik een dier kiezen voor de dierentuin zou ik gaan voor de grijze walvis (Eschrichtius robustus).
Waarom dit dier,wel het is een dier dat in het water leefde en wel 13 tot 15 meter lang kon worden (ik denk wel dat het iets te groot zou zijn voor de dierentuin) en kon wel 35 ton wegen.Ik heb ook het dier genomen omdat het in onze Noordzee zwom, stel u voor. Zelfs de walvisjagers noemsen het de duivelsvis ,omdat het zich niet zomaar overgaf aan de jagers.De walvis voedde zich hoofdzakelijk met de schaaldieren die op de bodem van de zee leefde.De enige vijanden van de grijze walvis waren de mens en de orka.
Arne vermaelen 5 losp a

Anoniem zei

Het spijt me maar ik ben de link vergeten maar hier is ze alvast.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Graywhale_MMC.jpg
arne vermaelen 5 losp a