VERKIEZINGEN

'Met het vliegtuig vliegt 't van stad naar stad, om campagne te voeren en het volk klaar te maken voor een meedogenloze strijd. 't Belooft vanalles.' (p. 177)

Bij deze passage moeten wij op dit moment ook onmiddellijk denken aan de presidentsverkiezingen in de VS. Kan iemand in zijn of haar eigen woorden uitleggen wat het verschil is tussen Republikeinen en Democraten? In eigen woorden dus, en geen copy/paste! Trouwens, voor wie zou je kiezen? Voor McCain of voor Obama? Waarom?

20 opmerkingen:

Anoniem zei

Republikeinen zijn conservatieven
Democraten zijn liberalen

Ik zou kiezen voor Obama, omdat mc cain te conservatief is en een republikein is. Hij zal hetzelfde doen als de vorige president bush.

Jana Raman 6WTS

Anoniem zei

Ik denk dat dat dan ook wel 1 van de grootste verschillen is tussen de republikeinen en de democraten.
Republikeinen zijn conservatiever (ouderwetser?) dan de Democraten. Zijn de Republikeinen ook niet tegen homohuwelijk en abortus?

Ik zou zelf ook voor Obama kiezen, ik wil geen tweede president Bush meer.

Marth Wynants 5 LOSP A

Anoniem zei

de Republikeinen zijn domme gasten van amerika en de Democraten zijn de meest verlichte mensen van amerika.Ik zou kiezen voor obama omdat alles beter is dan bush.
vincent fransen 6ts

Anoniem zei

De 2 hebben goede kanten maar ook mindere. kijk op
http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/301355/2008/06/05/Obama-versus-McCain-de-nieuwe-strijd.dhtml

Ikzelf ben voor Obama omdat hij voor de verandering is.Amerika heeft gewoonweg verandering nodig!
Ook iets wat McCain zijn nadeel is is zijn leeftijd,72 vind ik nogal oud! niet??

Daan De Keyser 6MTTSba

Anoniem zei

Democraten : zijn voor vrije meningsuiting en inmenging van anderen.

Republikeinen : willen alle macht bij hun houden en lossen conflicten meestal op met geweld.


Ik zou kiezen voor Obama, want ik ben er van overtuigd dat vele Amerikanen stilaan het geloof in de Republikeinse president Bush, zijn financieel en economisch beleid en zijn manier van het oplossen van conflicten aan het verliezen zijn. Daarom zou ik graag zien dat er deze keer een democraat wordt gekozen die een sterke verandering in Amerika brengt en een goede oplossing kan vinden voor de financiële crisis.

Niels Vansina 6LOSPc

Anoniem zei

Republikeinen= G.W. Bush = Oorlogje spelen = Blijkt niet goed te lukken na 8 jaar.

Democraten = Obama = Vernieuwing

Ik denk dat het duidelijk is dat ik zou kiezen voor Obama, al denk ik niet dat door hem aan te stellen er ineens wereldvrede zal zijn ze. Ik denk wel dat het vernieuwing zal brengen en dat Amerika dat wel kan gebruiken.
Ook zou hij de eerste kleurling zijn als president, ik ben benieuwd hoe het rascistische Zuiden daar mee om zou gaan moest hij het worden. Ik vrees voor iets in de aard van Martin Luther King of JFK of zo.
Tom Meuwis 6LospB

Anoniem zei

Ik zou voor Obama kiezen omdat MC cain volgens mij teveel op Bush lijkt en dus dezelfde fouten zal maken en dan zal er niets beteren.Ik denk dat er met Obama veel verandering zou komen.zowel op politiek als op sociaal vlak tussen de verschillende volkeren in de hele wereld...

Kevin 6Lospa

Anoniem zei

Ik zou voor Obama kiezen omdat
1) Hij is jonger dan McCain
2) Mc Cain schijnt ziek te zijn
3) Obama is niet tegen homohuwelijk en abortus
4) Het mag wel eens een 'anders'kleurige zijn
en 5) Toch niemand wilt nog een tweede Bush ?

Silke Van Meerbeek 5LOSP A

Anoniem zei

Bij de republikeinen krijgt de verkozen president de uitvoerende macht in bezit,ze lossen hun conflicten op door geweld. McCain is een voorbeeld van de republikeinen.

Democraten willen vrije meningsuiting en luisteren naar de meningen. Obama is een voorbeeld van een democraat.

Ik zou toch wel voor Obama kiezen, wie wilt er nu nog een Tweede Bush aan de macht?
Geef mij maar Obama die werkt aan verandering!!

Bieke 6STW

Anoniem zei

Republikeinen zijn voor het behouden van hun land. Ze willen Amerika conserveren hoe het nu is zonder er iets aan te veranderen.

Democraten is juist het tegenovergestelde. Zij willen vernieuwing, veranderingen in Amerika en ik denk ook dat dit het beste zal ziin. Dus zou ik op Obama stemmen

Ken Stroobants 6Mct

Anoniem zei

democraten zijn linkser, en de republikeinen zijn meer rechts geaard. Dus eigenlijk kan je het een beetje vergelijken met de Belgsiche poltiek vind ik .
officieel zijn de democraten wat meer voor het volk. de republikeinen wat meer voor de industrie.Beide hebben eigen standpunten.
Zoals de meeste hier gaan zeggen of beter gezegd zoals de meetse Europeanen gaan zeggen 'ik ben ben voor Obama'. Niemand wil nog een tweede Bush zien op tv.
op diet gebied ben ik wel akkoord met onze ex-directeur Kaat Vandensavel:)

Binici Duygu 6STW

Anoniem zei

republikeinen zijn ouderwetser dan democraten.
ikzelf zou kiezen voor Obama want hij gaat zorgen voor veranderingen in de VS.
Robin De Coster 5LOSPa

Robin V. zei

Republikeinen zijn meer vasthoudend aan bepaalde dingen.

Democraten willen een grote economische vrijheid.

En ik zou ook kiezen voor Obama, omdat hij een eerste zwarte president zou zijn in de VS.
En omdat alles ook beter is als Bush , waar alles om macht en meer macht draait.

Robin V.
5losp a

Anoniem zei

de republikeinen willen alles houden zoals het nu is. Ze zijn tegen abortus en homohuwelijken en willen dat dus ook zo houden. De democraten zijn voor een democratie zoals het woord ook zelf zegt. Ze willen veranderen wat het volk wilt dat veranderd.

ik zou kiezen voor Obama omdat hij luistert wat het volk wil. Hij zou ook de eerste zwarte president van Amerika zijn en ik denk dat er zo heel veel gaat veranderen qua racisme.

Anoniem zei

vorig bericht was van Jonas Dioos 5LOSPA.

Anoniem zei

Ik zou ook kiezen voor Obama. Obama wilt vooruit, en als Amerika vooruit gaat, gaat heel de wereld dat ook. Mc Cain heeft het precies niet zo voor vernieuwing,wil alles houden zoals het is en de hele wereld weet dat dat niet goed is.

Jim Goossens 5LOSPa

Anoniem zei

*Democraten vinden de rol van de overheid, minderhedenbeleid en emancipatie belangrijk.
*Republikeinen daarentegen hechten belang aan belastingen, de vrije markt en individuele verantwoordelijkheid.

*Ik zou kiezen voor de democraat Barack Obama omdat het tijd is voor verandering.

Mike Meuwis 6LOSPb

Anoniem zei

Ik ben resoluut voor Obama want, ik denk dat Amerika genoeg geleden heeft onder het bestuur van Bush. McCain is quasi een copie van Bush en dan zouden we weer belanden in een wereld voor oorlog en corruptie.
Maarten Schürmann 6AWTS

Anoniem zei

Democratie is wanneer het land bestuurd wordt door 'het volk'. men wil iedereen een kans geven om te beslissen over de toestand van een land.
Een republikein daarentegen is voor een grote leider over heel het land. Hij en alleen hij zal de beslissingen nemen.
Ik kies voor Obama. Niet dat ik veel val politiek ken, maar hij ziet er mij de meest frisse president uit. Hij is eens iets anders en ik verkies ook de democraten boven de republikeinen. McCain is ook al een beetje oud om een groot land als de USA te besturen. Obama is een frisse, jonge verschijning.
Nico Leoni 6 lo B.

Anoniem zei

ik denk dat iedereen al uitgelegd heeft wat het verschil tussen die 2 partijen is,dus zeg ik gewoon waarvoor ik zou kunnen stemmen moest ik dat kunnen doen: en het wordt .... Obama!
Omdat ik denk dat hij voor verandering kan zorgen in Amerika en hij is beter economisch gericht dan Mc Cain,en zo een president heeft de VN nodig in deze wereldwijde economische crisis .

José van 5 tso lospA