EEN BEELDJE

''t Kijkt naar dat schoons en 't lacht zich een kriek. Want wat ziet 't? Een bloot vrouwmens in steen. Komaan, zeg. Dat staat daar zomaar uitgebeeld, vrijelijk met haar borsten te grabbel en een opening tussen haar benen op een manier waaruit toch wreed weinig tegenstribbeling spreekt.' (p. 46) Bij deze passage sprong onmiddellijk deze Troela in onze gedachten. Wie kan wat meer vertellen over dit beeldje? Wat, wanneer, waarom, waar...

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is de venus van Willendorf.
Het werd in 1908 gevonden door de archeoloog Josef Szombathy bij Willendorf in der Wachau.
Het beeldje is 11,1 cm groot en dateert van tussen 24 000 en 22 000 v.Chr.
Alle vrouwelijke geslachtskenmerken zijn als vruchtbaarheidssymbolen overdreven weergegeven, zoals de volle borsten, dikke buik, venusheuvel, dijen en billen.

Venusbeeld is een verzamelnaam voor prehistotische voorwerpen, meestal in de vorm van een beeld, die dikke of hoogzwangere vrouwen voorstellen. Ze zijn uit steen, been of ivoor gesneden of van klei gemaakt en gebakken.

Het beeld uit klei is het oudste beeld van keramiek ter wereld.

Sara 6LOSPc

Anoniem zei

Ooit heb ik hier een spreekbeurt over gemaakt.
Het is inderdaad de Venus van Willendorf, wat in Oostenrijk ligt.
Omdat het beeldje niet zo ver ontwikkeld is, het heeft geen gezicht, de voeten zijn heel klein ook de armen zijn heel erg klein, denkt men dat het gemaakt is vanuit 'eigen perspectief' wat betekent dat het werd gezien vanuit het oogpunt van de zwangere maakster zelf.
Het beeldje heeft geen gezicht omdat men in die tijd nog geen spiegels had, je kon enkel je gezicht zien in he water.

Na deze vondst werden er verscheidene andere beeldjes ontdekt uit de prehistorie.

Silke 5LoSpA

Anoniem zei

Mij komt het beeldje ook wel erg bekend voor!
Is het beeldje ook niet bekend als vruchtbaarheidssymbool.
En ik denk zelfs dat het een symbool is voor veiligheid en succes.

Anoniem zei

Het gaat om 'De Venus van Willendorf' het beeldje is 11,1 Cm groot en zou gemaakt zijn tussen 22 000 en 24 000 v.Chr.
Het beeldje werd ontdekt op een paleolitische vindplaats bij Willendorf in der Wachau in 1908 door de Oostenrijkse archeoloog Josef Szombathy.

Het beeldje werd vervaardigd in het hoog-Paleolithicum en werd gesneden uit oölitisch kalksteen dat niet in die omgeving. te vinden is. Ook heeft het een rode kleur afkomstig van rood oker.

Het beeldje is geen realistisch beeld van het vrouwelijk lichaam. Het is eerder een ideaal. Waarbij alle vruchtbaarheid symbolen overdreven weergegeven worden. Zoals bijvoorbeeld: billen, dikke buik, venusheuvel, dijen en volle borsten.

Anoniem zei

De naam Venus is tegenwoordig omstreden, omdat er geen link is met de Romeinse godin. Ook ziet men geen verband tussen dit beeldje en een figuur als Moeder Aarde. Sommigen stellen dat de corpulentie eerder wijst op een zeer welvarende toestand in de jager-verzamelaars maatschappij uit het Paleolithicum. Naast een vruchtbaarheidssymbool, zou het beeldje dan ook een symbool voor veiligheid en succes kunnen zijn.

Sinds de vondst van dit beeldje zijn verscheidene andere Venusbeeldjes uit de prehistorie ontdekt.

Jana Raman

ben zei

Dit beeldje is de Venus van Willendorf, gevonden in 1908 nabij het Oostenrijkse dorpje Willendorf door Josef Szombathy. Het is gemaakt van kalksteen en gekleurd met rode oker. Het geeft de idealisatie van de vrouwelijkheid weer. Naast een vruchtbaarheidssymbool, zou het beeldje dan ook een symbool voor veiligheid en succes kunnen zijn.

Benjamin Van Rietvelde, 5LO A

Anoniem zei

Als iedereeen zegt da het het beeldje de venus van Willendorf is kan ik het alleen maar correct vinden, want het 11.1cm groote beeldje werdt in 1908 door de archeoloog Josef Szombathy gevonden in op een paleolitische vindplaats bij Willendorf in der Wachau (Oostenrijk) gevopnden.Het werd gemaakt in het hoog-Paleolithicum en werd gesneden uit oölitisch kalksteen dat niet in het gebied te vinden is. Het is gekleurd met rode oker.Alle vrouwelijke geslachtskenmerken zijn als vruchtbaarheidssymbolen overdreven weergegeven, zoals de volle borsten, dikke buik, venusheuvel, dijen en billen.De andere lichaamsdelen zijn bij het beeldje niet zo ver ontwikkeld, het gezicht ontbreekt, de voeten zijn erg klein. De armen zijn opgevouwen en nauwelijks zichtbaar. Het hoofd lijkt te zijn voorzien van dikke rollen haar, misschien vlechten.
arne vermaelen 5 losp a