EEN GODVERDOMSE BOLLEBOOS

We horen sommige leerlingen zuchten: 'Je moet al een bolleboos zijn om al die historische verwijzingen te herkennen.' Ben jij die godverdomse bolleboos? Heb jij verwijzingen ontdekt die volgens jou andere leerlingen totaal niet zijn opgevallen? Citeer ze hieronder met een woordje uitleg over de historische persoon, gebeurtenis, voorwerpen... Vergeet de pagina niet te vermelden.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik wil graag even verduidelijken wie ik denk dat de eerste en tweede keizers zijn die in het boek worden beschreven(p61-63). volgens mij is de tweede keizer keizer Nero. Ik denk dat omdat er in het boek staat "Een keizer die op zijn eigen zus kruipt als de vrouwen van de senatoren onbeschikbaar of ongesteld zijn" en die keizer werd vaak in de achterbuurten gezien. Hij is op de troon gezet nadat hij de vorige keizer (Claudius) heeft vermoord door hem de gifbeker toe te dienen (Claudius had ook zijn hoofd op munten laten zetten: alles verwijst ernaar dat hij de eerste keizer zou kunnen zijn). Nero vermoord veel mensen nadat hij ontdekt hoe gemakkelijk het is om zijn broer te vermoorden. uiteindelijk probeert hij te vluchten voor zijn eigen ruiters nadat de stad helemaal in brand gevlogen is en geeft een vriend hem een dolk met de opdracht om zichzelf van kant te maken. Hopelijk gaat er nu een lampje branden in de duistere tunnel dat dit boek moet voorstellen

Thomas Bailly 6stw

Anoniem zei

Een sterk staaltje speurwerk, Thomas! Je vertelt dingen die ik absoluut niet opgemerkt had. Ik had wel het gevoel dat er ook verwezen werd naar de beruchte keizer Caligula. Kan iemand iets vertellen over deze 'verdorven geest' en controleren of het klopt met de beschrijvingen in het boek? Ik hoop in ieder geval dat er nog bollebozen zijn die hier interessante weetjes posten.

Anoniem zei

Ik denk niet dat ze in het boek naar Caligula verwijzen vermits er buiten het feit dat hij ook veel buitenhechtelijke relaties niet in de beschrijving past dat in het boek wordt gegeven. Langs de andere kant denk ik dat de auteur bewust stukjes van sommige personages heeft gebruikt om andere nog zwarter te maken dan ze al waren ofdat het een manier is in korte tijd meerdere keizers hun slechte kanten te laten zien waardoor het boek nog pessimistisser lijkt. want ik weet bv geen enkele keizer die zich op een eilandje heeft geïsoleerd, misschien iemand anders wel...

Anoniem zei

Zo snel geef ik me niet gewonnen, Thomas! Caligula liet zijn soldaten als straf schelpjes rapen op het strand. En dat lees je ook op p. 62 in Godverdomse dagen. En als je Verhulst moet geloven deed hij nog wel gekkere dingen. Vreselijke dingen zelfs.