WAS HET NU 40, 50 OF 60

We lazen in volle vaart tot bladzijde 40. Maar vanaf dan zaten we even in een dipje. Tot bladzijde 50. Wat zeg ik: bijna tot bladzijde 60! Waar had de schrijver het over? We verloren de trappers. Even werden we meegezogen in een orkaan van oorlogen en veldslagen. Maar dan verschijnt hij op bladzijde 63. De Romeinse keizer!

'En de keizer, die is het gekakel en het geredetwist moe en kondigt de alleenheerschappij af, noemt zichzelf 'de verhevene' en houdt zozeer van zijn eigen smoelwerk dat hij zijn portret in alle munten slaat.'

Daarna volgt een hallucinante reeks van keizerlijke misdaden en wantoestanden. We gaan al die verdorven 'caesars' eens voor de rechtbank dagen. En daarom vragen we een lange lijst van al hun onwaarschijnlijke misdaden en uitspattingen. Vermeld ook telkens welke keizer je aanklaagt en wanneer hij leefde. Tussen haakjes: weet iemand wanneer de mens voor het eerst munten begon te gebruiken? En hoe zit dat met briefjes? Bedankt!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

De eerste munten werden ongeveer 2700 jaar geleden geslagen. Dit gebeurde in Lydië, het huidige West-Turkije. Ze werden gemaakt van elektrum. (Een legering van drie delen goud en één deel zilver) Net als nu werden er ook afbeeldingen op aangebracht. Het metalen geld was zijn gewicht in goud waard.

Een tijd later kreeg men het idee om wisselbare biljetten in de plaats van goud op de markt te brengen. Het goud bleef in de bank. De biljetten werden voor het eerst gebruikt in China. Dit was zo'n 1000 jaar geleden. De eerste Europese biljetten werden ongeveer 300 jaar geleden in Zweden gedrukt.

Annelies 6STW

Anoniem zei

Wie kent Julius Caesar niet? Hij is zowat de beroemdste Romein aller tijden. In de loop van de geschiedenis hebben talloze generaals en heersers zich laten inspireren door zijn succesvolle veroveringen. Historici zien in zijn optreden de aanzet tot de Romeinse Keizertijd. En niet te vergeten: alle Asterix-lezers kennen hem als de ijdele machthebber , de man van veni, vidi, vici (ik kwam, ik zag en ik overwon), de strateeg die over zichzelf praat in de derde persoon enkelvoud. ( deed me direct aan Thomas denken)

Julius Caesar was een uitstekend militair bevelhebber en een groot staatsman. Hij was zeer geliefd bij de bevolking omdat hij de schitterende volksspelen in Rome betaalde. Als bevelhebber breidde hij het toenmalige Romeinse Rijk verder uit door Gallië te veroveren. Gallië was het gebied waar nu Frankrijk, België en Zwitserland liggen. De senaat, een groep van mannen die het Romeinse Rijk bestuurden, was bang dat Caesar zichzelf tot keizer zou uitroepen. Ze gaven hem de opdracht zich met zijn leger aan hun gezag te onderwerpen en terug te keren naar Rome. Hij keerde naar Rome terug, maar niet om zich te onderwerpen maar om het te veroveren. In 45 v. Chr. werd Caesar alleenheerser.
Omdat hij te machtig geworden was wilden sommige senatoren hem dood. Onder leiding van Marcus Brutus en Gaius Cassius beraamden een groep senatoren een complot tegen Caesar. Op 15 maart van het jaar 44 v. Chr. brachten ze Caesar door messteken om het leven.

Binici Duygu 6STW