PAPIER HIER

'Allez, papier, serieus zeg!' 't Kuist er nog liever zijn gat mee af. (Hops, weer een uitvinding.) Want moeite om te leren lezen of schrijven neemt 't niet meer.' (p. 74)

Je staat er niet altijd bij stil, maar ooit leefde de mens zonder een computer, zonder tandenborstels, zonder papier... Wanneer is het papier eigenlijk uitgevonden? Hoe worden onze toetsenbladeren gefabriceerd? En euh. Nog een vraagje. Toiletpapier? Wanneer werd dat voor het eerst in Vlaanderen gebruikt? En nu wordt het echt gênant: hoe deed men dat dan voordien? Sorry, soms is een mens gewoon nieuwsgierig...

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Het eerste toiletpapier werd in de 14de eeuw gemaakt in China. Het was een luxeproduct, alleen de keizer gebruikte het. In andere landen werden wol, hennep, gras, water of soms gewoon de handen gebruikt. Bij de Romeinen gebruikten ze een spons, vaak op een stokje. Romeinse jongens maakten er dan een spelletje van om de stokjes om te draaien, zodat degene die zijn behoefte moest doen de verkeerde kant van het stokje vastnam. Erg hygiënisch was het dus allemaal niet. In 1857 werd in de VS het eerste machinaal geproduceerde toiletpapier verkocht. Dit waren losse vellen. De eerste rollen toiletpapier kwamen er in 1879. Ben ik blij dat ik geen gras meer moet gebruiken!

Annelies 6STW

Anoniem zei

ik vind dit echt een saai boek.ik begrijp niks van het boek.op een moment ging het over een baby daarna had ik echt geen flauw idee over wat er ging.En zijn schrijfstijl is compleet anders.het is echt moeilijk te begrijpen.

Anoniem zei

Al vanaf de beginjaren van het toiletpapier zijn producenten op zoek gegaan naar manieren om hun product aantrekkelijker te maken. Naast het witte papier verschenen er allerlei kleuren en motiefjes. Sinds zomer 2005 is er zelfs zwart wc-papier verkrijgbaar, gemaakt door een bedrijf in Portugal (vooral bedoeld voor chique hotels en restaurants, maar het bleek onverwacht populair en ligt nu ook gewoon in de winkel). Tijdens de Tweede Wereldoorlog was in sommige delen van de wereld toiletpapier met opdrukken van Adolf Hitler populair. Andere (recentere) bekendheden die op toiletpapier zijn aangetroffen zijn bijvoorbeeld George W. Bush en Osama bin Laden. Duurdere varianten zijn soms geparfumeerd, maar dat kan allergische reacties veroorzaken en wordt door medici afgeraden.


Op Hawaï gebruikte men bijvoorbeeld de schil van een kokosnoot en mensen die in de buurt van de zee woonden gebruikten mosselen of schelpen

In Amerika verschenen in de 18e eeuw de eerste kranten. Die kwamen goed van pas bij een toiletbezoek en men maakte er dan ook dankbaar gebruik van. Rond die tijd verscheen er ook regelmatig de Amerikaanse Seard postordercatalogus. Omdat dit boekje op onbewerkt papier werd gedrukt, absorbeerde het optimaal en werd het ook goed gebruikt op de toilet. Jaren later werd de catalogus ineens op glanzend papier gedrukt. Het regende klachten bij het postorderbedrijf want het papier was veel te hard en absorbeerde niet meer.

Functies van het toiletpapier


-61 % van de bevolking gebruikt toiletpapier om de neus mee te snuiten.
-17 % gebruikt het als doekje na het morsen van eten of drinken.
-8 % verwijdert er make-up mee bij de wastafel.
-7 % maakt er spiegels mee schoon.
-3 % gebruikt het papier om de gezichten van kinderen mee schoon te maken.

Feiten van het toiletpapier

-In een gemiddeld gezin doet men ongeveer 5 dagen over een rol toiletpapier.
-Belgen gebruiken gemiddeld 8,5 velletjes papier per toiletbezoek.
-Er wordt per dag in Nederland 22.000 kilometer aan papier door de toilet gespoeld.
-In België worden per dag 160.000 pakken toiletpapier met 4 rollen verkocht, dus 640.000 rollen per dag.
-Een gemiddelde belg brengt ongeveer 43 uur per jaar door op de toilet.
-Van alle Belgen vouwt 70 % de velletjes papier op voor gebruik, 29 % propt ze slordig bij elkaar.

DDK 6MTTS ba

Anoniem zei

Wat een theorie, wat een geschiedenis van het toiletpapier... Ik hoef maar naar de winkel te stappen en ik heb toiletpapier. Maar natuurlijk zit de technologie vol verassingen. Het zou mij niet verbazen als er over 10 jaar wc's bestaan die het werk van het toiletpapier overnemen. Ieuw!

Anoniem zei

Ik vind het persoonlijk geen goed boek, maar ja , mening verschilt nu eenmaal..

Ik vind deze opmerking van "het toiletpapier" eigenlijk ook wel spottend overkomen ten opzichte van de "uitvinder". Het wordt immers ook niet overal gebruikt, bijvoorbeeld: de armere buurten in verschillende landen en natuurlijk de mensen die dit product niet eens kennen ( verschillende oudere stammen in Afrika zijn hier een voorbeeld van ).

Maar, vermits onze "geliefde" D. Verhulst het toch grootste deel van de tijd heeft over het "kakken" van de mens , moest deze opmerking van toiletpapier er natuurlijk toch nog even bij.

Zoë, 6STW

Anoniem zei

Wat leuk om zulke reacties te lezen van mijn geliefde klasgenoten. Wel Salima, anders dan in Rif (Noord-Marokko)(waar ze misschien net het toiletpapier hebben uitgevonden), zal het mij niet achterover slaan wanneer het allemaal automatisch zal gaan. En neen, ik bekritiseer mijn eigen dorp niet. Ik vind een kan met water gebruiken allemaal véél properder. Lang leve de... Oertijd?

Anoniem zei

het allereerste papier is ontstaan in het jaar 105 v. christus door de chinees Cai Lun, want hij had ontdekt dat het eigenlijk de wespen waren die een soort van papier maakten.De wesp bouwt haar nest van een soort karton. Vezels van planten mengt ze met haar speeksel tot een brij. De brij droogt en wordt hard en zo ondstond het eerste soort papier.
Het moderne zachte WC-papier kwam in 1930 vanuit Amerika naar onze streken, maar werd pas na de Tweede Wereldoorlog bij ons echt populair.
arne vermaelen 5 losp a