EERSTE INDRUK

Je hebt nu de eerste bladzijden gelezen van misschien wel het eerste boek dat je ooit 'gekocht' hebt. Wat is je eerste indruk? Hou ons niet voor de bonobo-aap! Heb je zin om verder te lezen? Valt het tegen? Waarom wel/niet?

40 opmerkingen:

Sam zei

Ik heb nu die eerste aantal pagina's gelezen over het schepsel dat uit de zee komt gekropen, het behaarde beest en de 'voor de rest er niet toe doende bonobo'. De indruk die het achterlaat is sterk en zwaar. Dimitri is blijkbaar niet bang om de dingen voor te stellen zoals ze zijn - met de bijhorende groffe woordenschat. Hij beschrijft in deze pagina’s hoe de mens zijn eerste stappen op land zette. “ ’t Heeft er namelijk genoeg van te moeten kruipen op de zandbodems der wateren”, schrijft hij. Hij spreekt de mens aan als “het”, meestal zelf gewoon “‘t“. Het gebrek aan persoonlijke voornaamwoorden ergert me, hoewel ik het ook leuk vind. Het is eens iets helemaal anders om te lezen.

Sam Geussens 6infoA

Anoniem zei

Het is inderdaad eens iets anders om te lezen. Verhulst brengt geen verhaaltje met een gezellig hoofdpersonage en spannende gebeurtenissen, maar vertelt in één lange zucht de lange geschiedenis van het niets tot een iets ('t). Dit is geen realistische roman, maar een postmodern verhaal. "Postmoderne romans ontmaskeren de illusies die het realisme koestert. [...]ze tonen de fictionaliteit van de 'echte' wereld. [...]Het maakt een fictie van de wereld en zegt dus steeds iets over onze wereld.' (B. Vervaeck, 'Het postmodernisme in de Nederlandse en Vlaamse roman, p. 19, 21)

Wat zegt Verhulst over onze wereld?

Elise Geysen, leerkracht

Anoniem zei

Ook ik las de eerste 20 bladzijden van 'Godverdomse dagen'

Ondertussen heeft Brusselmans al genoeg het woord 'schijten' en 'neuken' in de literaire wereld binnengesmokkeld. Op mij maakt het geen indruk. Niet dat Verhulst hier zo ver in gaat als ex-drummer Brusselmans. Ik ken Dimitri Verhulst als een goed schrijver. Hij heeft me al meermaals verrast, zelfs omvergeblazen met wat hij met woorden kan doen. Soms is zijn proza haast poëzie. En de eenvoud van zijn verhalen zijn net de kracht van een groot schrijver.
Maar ook al staat Verhulst bij mij wél op de boekenplank, de eerste twintig bladzijden zullen hem - voorlopig - 'geen bank vooruit en kus van juffrouw' opleveren.

Verhulst herkauwt en herleidt de mens - 't of het - tot een vretend, schijtend, neukend dier. En misschien was dat ook wel zo in de oertijd. En misschien past Verhulst taal en beeld wel aan aan de tijd die hij beschrijft. Maar écht omvergeblazen ben ik nog niet. De eerlijkheid gebiedt me een uitzondering te vermelden. Het beeld van een doodgeslagen babyaapje omwille van de seksdrive van de vader beklijft een moeder. (Oer)mens of niet.

Voorlopig ben ik wat geprikkeld maar niet aroused. Maar kom, uitstel is geen afstel, misschien blaast hij me op pagina 100 wel van mijn sokken. Ik hou de kus alsnog in beraad.

Saskia Dekocker - leerlingbegeleider

Anoniem zei

Een moeilijk begin was dat voor mij. Ik heb me erdoor gewurmd(en heb er achteraf bekeken geen spijt van).
Veel doet me denken aan 'Houtekiet', de lange zinnen op de eerste pagina herinneren aan Boon.
En ja, op pagina 158 blaast hij me wel van m'n sokken. Al de verwijzing naar een bekende zanger ontdekt?

Anoniem zei

En toch slaagt Verhulst er af en toe in een mooie zin neer te pennen die wat licht brengt in die duistere oerwereld:

"'t Luistert naar het geknisper van droge takken en laat zijn gedachten afdwalen naar ergens waar 't van zijn leven nog geraken wil, de maan misschien." (p. 16)

Elise Geysen, leerkracht

Anoniem zei

Na in de les gehoord te hebben van JMH Berckmans en hoe hij zijn boeken schreef, raakte ik al geïnteresseerd door zo'n mensen hun schrijfstijl. We lazen dan zelf een stuk van Berckmans, de brief aan zijn moeder en deze vond ik zo geweldig dat ik naar de bib wou rennen en een boek van hem wou uitlenen. MAAR er was 1 groot probleem, ik heb geen bib-kaart.
Dus begon ik te lezen in Godverdomse dagen... En ik moet zeggen: het bevalt me echt. De stijl is anders als Berckmans, maar Dimitri kan ook zo blijven doorgaan in 1 lange zin over hoe dingen gebeuren, "mensen" zich voelen en hoe de wereld beetje bij beetje verandert. Dit is de eerste keer dat ik een boek opensla, de eerste zin lees en meteen 15 bladzijden verder zit. Mijn eerste indruk is niets meer of niets minder dan POSITIEF.
Lucas Peeters (6losp b)

Anoniem zei

Toen we 'verplicht' werden om het boek te lezen van Dimitri Verhulst dacht ik: 'Oh nee, toch niet weer lezen ?' Die avond hoorde ik op Studio Brussel een interview met Verhulst waar ik al veel informatie had gekregen over de schrijver en over wat het boek ongeveer ging. Ik heb toen maar besloten om die kaft eens om te slaan en de eerste pagina te lezen. Een klein uurtje later zat ik plots al op pagina 35, ik moet eerlijk zeggen, het boek staat me aan. Wel heb ik een punt waar ik me aan stoor: hij noemt vrouwen voortdurend teven. Verder heb ik geen opmerkingen op dit toch wel aparte boek.

Silke Van Meerbeek (5losp A)

Anoniem zei

Toen ik de eerste bladzijden las had ik zo iets van, 'oké wat voor iets is dat hier'.

Verhulst schrijft op een manier waar je voor moet te vinden zijn.
Soms is zijn woordenschat echt smakeloos en in een andere dialoog gebruikt hij dan weer zeer mooie woorden.

Sara Vandeput (6LOSPc)

Anoniem zei

Ik ben het met jullie eens, Sara en Silke. Maar als in reacties hierboven werd verwezen naar Brusselmans, vind ik dat toch wel overdreven. Verhulst heeft tenminste iets zinnigs te vertellen! Bovendien vind ik de vulgaire woordenschat die hij gebruikt, helemaal niet ongepast. Integendeel zelfs. We spreken in deze eerste bladzijden over oermensen, die nog heel dicht bij dieren stonden. En misschien wil Verhulst er wel aan herinneren dat sommige mensen nog dagelijks dergelijke onbeschaafde woorden gebruiken. In hoeverre zijn we nog oermens? Als ik hooligans zie, moet ik in ieder geval denken aan bonobo's. En op schoolbanken lees ik soms graffiti van Neanderthalers!

G. Convens, leerkracht

Anoniem zei

Aangezien ik niet graag lees zag ik er toch wel tegenop om het boek te lezen.
Maar nu ik toch aan het lezen ben vind ik het een heel goed boek ondanks ik helemaal niet graag lees en geschiedenis me niet echt interesseert.
Ik ga zeker verder lezen! Wat ik wel moet zeggen is dat er toch wel een paar woorden in zitten waar ik echt nog nooit van gehoord heb.
Soms leest het heel vlot en soms niet. Maar ik ben benieuwd wat voor grappigs er nog allemaal in voorkomt!
Het is eens iets anders om te lezen dan zo een saai verhaal!

Liese Palmaerts 5LOSPa

Anoniem zei

Ik las de eerste pagina's en vond het niet interessant. Ik lees zeer graag( ook in mijn vrije tijd) maar dit is niet mijn stijl. Ik blijf zeker lezen en hoop dat het nog interessant wordt.
catoo (6stw)

Anoniem zei

Ik ben door de eerste dertig pagina's en ik blijf enkel en alleen lezen omdat het moet. Ik lees veel boeken van verschillende genres maar de manier waarop Verhulst zijn verhaal aan ons wil duidelijk maken spreekt mij echt niet aan. Hij is grof op de ene pagina en weer beleefd op de volgende. Je krijgt maar moeilijk een beeld van zijn eigen mening. En daar ben ik eigelijk wel nieuwsgierig naar.
(Kristof Mercie, 6infoB)

Anoniem zei

Ik heb al de eerste pagina's gelezen en het boek bevalt me in een zeker zin wel. Het grof taalgebruik is voor mij totaal niet erg, het is een iets anders dan al die boeken waarin een zeer beleefde taal bebruikt wordt. Het is zeker gedurft in deze 'andere' taal te schrijven.

Het boek geeft volgens mij in grote lijnen de evolutie/geschiedenis van de mens weer. Het moment dat de mens uit het de zee komt werd in een originele manier omgeschreven.“ ’t Heeft er namelijk genoeg van te moeten kruipen op de zandbodems der wateren”, schrijft hij.

Ik die niet graag boeken lees vind dat dit boek vrij makkelijk leest des ondanks het taalgebruik. Het is ook zo dat voor mijn een boek anders leest als er hoofdstukken in zitten dan zonder. Zonder hoofdstukken springt men minder van de hak op de tak. Ik zal dit boek verder lezen me volle genot.

Joris Martens 6infoA

sam zei

Ik zit nu al een paar pagina's ver in het boek en ik moet zeggen het bevalt me wel. De manier waarop hij zijn taal gebruikt vind ik beter als enig ander boek dat ik al heb gelezen. Soms is het wel twee keer kijken, omdat hij gewoon alles aaneenplakt en er maar weinig zinnen zijn. In de zinnen wordt dan weer wel alles tot in de details verteld zoals bv:
'Zie de uitgelatenheid waarmee het paar dagen oude, nog onder de baarmoederslijmen zittende schepsel bij de achterpoten wordt gepakt en met zijn hoofd tegen de stenen gesmakt.'

Meestal lees ik ook totaal niet graag, ik zit nu aan pagina 16 en heb er nog een paar te gaan maar dit boek uitlezen zal wel geen probleem zijn.

Sam Vandenboer 6EE

Ellen Vandenbroucke zei

Ook ik ben aan het boek begonnen en ik ben blij dat Sam V. net die passage citeert. In zwangerschapsverlof zijnde, dagelijks mijn volle liefde over mijn driekoppige kroost uitstortend, deed dit zinnebeeld mij toch huiveren.

Godverdomse ... is niet grof, maar ruw. Het is een geschiedenisles, maar poëtisch. Wij gaan ervoor.

Anoniem zei

Na het lezen van de eerste 50 pagina's maakt het boek op mij niet echt een verpletterende indruk.

Misschien om dat ik meer verwachtte na het fantastische 'De helaasheid der dingen'?
Misschien omdat dit boek echt wel donker is? Geen idee.
Zijn "groffe" woordenschat stoort me anders helemaal niet, vind het zelfs bij momenten best grappig. Ik heb zelfs een paar momenten gehad dat ik spontaan begon te glimlachen.

En toch vind ik het niet echt super, het 't-gebruik stoort me wat. Maar misschien moet ik er gewoon nog wat meer inkomen...

Marth Wynants, 5 LOSP A

Bieke zei

Ik heb nu ondertussen ook al een aantal pagina's gelezen, maar het staat me echt niet aan.
Zijn manier van praten, over wat het gaat.
Nee het boeit me niet. Ik lees graag als het me interesseert. Maar dit in elk geval niet.
Voor de mensen die dit wel graag lezen. Have fun!
Maar voor mij zal het toch wel met tegenzin gelezen worden.Ookal moet het.

Anoniem zei

Ik zit momenteel aan pagina 40 en ik hoop dat het daarna beter zal gaan. De schrijfstijl staat me niet echt aan. Ik vind het vooral irritant dat hij zijn onderwerp met 't benoemd. Zo is het moeilijker om te lezen, vind ik dan. Soms moet je het echt twee keer lezen voor je een zin snapt of zelf een hele pagina. En je moet ook goed opletten in welk tijdperk "'t" bevind. Van zijn grof taalgebruik heb ik niet zo zeer last. En hij schrijft soms wel eens mooie dingen. Op pagina 10 vind ik het een beetje erover. De vader die de kleintjes dood klopt tegen een muur. Zoiets vind ik vreselijk. Het is inderdaad iets totaal anders dan wat ik gewoon ben om te lezen, maar ik denk dat ik in het vervolg toch weer men gewoonlijke literatuur ga lezen.

Astrid Brans 6EE

PeetersY zei

Ik zit momenteel aan pagina 85, ja inderdaad al aan pagina 85.
Ik lees echt niet graag en al zeker niet voor school omdat je het boek dan helemaal moet kennen om je boekbespreking te maken.
Dit boek leest echter vrij vlot.
Oké ik heb me na 40 pagina's even moeten dwingen om verder te lezen, maar eens je pagina 60 voorbij bent gaat het terug vlot.
Zijn groffe taal stoort me niet, het is op sommige momenten zelfs zeer handig omdat je dan weer een heel stuk verder zit in het boek.
Het interessantste stuk vond ik momenteel het passage over Rome, maar veel ga ik er niet over zeggen, zodat ik niets verklap.
Ik kijk naar het einde van het boek uit om te weten te komen wat Verhuslt denkt over de wereld, die momenteel bestaat.

Yannick Peeters (6LOSPc)

Anoniem zei

Het boek valt wel mee, ik vind het wel plezant hoe hij alles afbreekt wat de mens ooit heeft gedaan.
Zoals bijvoorbeeld het dichten of het tekenen.

Zijn woordenschat stoort me echt niet, want ik vind dat de woordenschat het lezen zelfs vlotter maakt.

Lezen doe ik niet graag, maar het valt wel mee, want nu heb ik iets te lezen op de busrit naar school.

Anoniem zei

De meningen zijn duidelijk verdeelt. Met alle respect voor al diegene die het boek boeiend vinden (des te beter)maar ik zie er echt tegenop om het boek verder te lezen. Vaak vergeet ik ook wat er eerder werd geschreven en dan zit je echt vast. Het boek maakt niet echt een grote indruk op me, hoewel ik hoop dat dat snel zal veranderen. Ik heb heel wat pessimistische boeken gelezen, waarbij je toch even op adem moet komen, maar dit raakt me in de verste verte niet. Mijn excuses aan de liefhebbers!

Anoniem zei

ik vind het boek maar niks. Ik lees sowieso en als ik er een lees is het tegen mijn zin. ik heb mij moeten forceren om de eerste tien pagina's te lezen.Het boek is nog wel vrij makkelijk te lezen maar ik vergeet altijd wat ik heb gelezen als ik verder lees. Ik hoop dat het boek beter wordt want anders gaat het moeilijk worden om dat boek uit te lezen.

Anoniem zei

Na enkele bladzijden van dit boek gelezen te hebben kan ik al een conclusie trekken die niet bepaald positief is… Ik lees heel erg graag, maar dit boek is niets voor mij. Om te beginnen zou ik dit boek niet eens bekijken als het in een boekhandel zou staan. Het onderwerp trekt mij niet aan en zijn woordenschat kan ik niet verdragen. Ik lees graag boeken met een net taalgebruik en een niet te verwarrende zinsbouw. Zoals mijn medeleerlinge, Souad Azzouzi, al zei, vergeet ik na enkele bladzijdes al wat er eerder werd geschreven en dan zit ik al vast. Maar ik zal dit boek uitgelezen krijgen, met of tegenzin!

Anoniem zei

Ik heb een paar pagina's gelezen, en ik moet eerlijk toegeven, dit is niet mijn genre van boek.

Als ik een boek lees wil ik er actie in, en liefst wereld-oorlog-actie.

Ik ga echt moeite hebben met dit boek uit te lezen, geef mij maar die goeie oude boekbesprekingen waar ik mijn boeken zelf mag kiezen.

Dan lees ik tenminste met PLEZIER een boek.

Tobias Van Boeckel
6LoSp C

Anoniem zei

Ik ga volledig akkoord met wat Tobias "den Benjamin" hier verteld!
Toen ik begon te lezen in het boek, werd het mij al snel te veel. Onze Verhulst zijn taalgebruik is soms wel hilarisch, maar gaat er meestal over vind ik. Hij kan een mens op 10 pagina's depressief maken :) chapeau hier voor! Maar ik word echt slecht gezind van zijn boek te lezen. Toch blijf ik volhouden want ik kom hier en daar onderwerpen tegen waar ik echt mee moet lachen, zijn visie duid hier een speciale kijk op het leven aan! Komaan "teven" (niet verkeerd bedoeld), Lezen dat boek !!!

Tom Bulcke
6 Lospa

Anoniem zei

Bij het lezen van de eerste 5 bladzijden van het boek begreep ik er eerlijk gezegt niets van .Ik had het gevoel dat ik een boek las voor hoogbegaafden of geschiedenisleraren.Bij het verder lezen heb ik het boek beter begrepen.Hij stelt de geschiedenis van onze aarde voor op een nogal vreemde manier.Het trekt eigenlijk meer op een encyclopedie.Het feit dat er zich geen echt verhaak voordoet in het boek met spannende momenten en leuke personages maakt het wel minder aantrekelijk dan andere boeken dat ik al heb gelezen.Maar tog heb ik zin om het verder te lezen en beter te begrijpen welke boodschap er eigenlijk in dit boek steekt.

Kevin Lenglet 6Lospa

Anoniem zei

Ik zie er wel naar uit om verder te lezen. Ik vind het wel eens leuk om een iets of wat zwarte kant te lezen over de mens en zijn ontstaan. Hij beschrijft niet de mooiheid van de evolutie maar beschrijft het presies alsof het allemaal heel simpel was.

Ik ben benieuwd naar het vervolg.

Robin Valgaerts 6lospC

Anoniem zei

Wat het boek zo interessant houdt is zijn onverbloemde taal, de originele manier waarop hij dingen en gebeurtenissen beschrijft.Wanneer er weer iets word uitgevonden lijk alles zo vanzelfsprekend, bijvoorbeeld: 't zou natuurlijk zonde zijn om iets van die dieren hun kostelijke doodsstrijd te moeten missen, dus bedenkt het een systeem voor zonnewering. Klip en klaar. Het lijkt allemaal zo logisch terwijl dat in die tijd niet was. Vriendelijke groet lien

Anoniem zei

Tim De Coninck 6LOa

ik vind dit echt een absurd boek. Gewoon de taal die hij gebruikt het lijkt niet normaal, hij heeft een heel andere kijk op de wereld. Het is duidelijk dat deze jongen een gestoorde geest heeft en een heel slechte jeugd.

Anoniem zei

Lien Wevers, 6T topv

Na het lezen van de eerste pagina's had ik grote twijfels over dit boek. Maar na verloop van tijd en na een paar zinnen 208 meerdere keren gelezen te hebben, ben ik het boek beter beginnen te begrijpen en te respecteren. Vooral de manier waarop hij dingen en de wereld beschrijft. Zo negatief en vulgair dat maakt het boek zo interessant.

Anoniem zei

ik vind het boek nogal moeilijk om te lezen en moeten vaak een zin 2 tot 3 keer lezen eer ik snap want er wordt gezegt.
ik vind het ook dat het verhaal niet echt blijft plakken, ik lees de woorden wel maar voor de rest doet het niet veel met me.
maar ik heb het gevoel da daar mischien nog wel verandering gaat in kome.. Doordat we stilletjes door de gescheidenis van de mens reisen en ik het meer intressant naarmate we naar ons tijdsperk komen..

stefanie verbinnen 6stw

Anoniem zei

Eerlijk gezegd verstond ik er de eerste 10 pagina's geen jota van...
Maar nadat ik alles een tweede keer had gelezen verstond ik meer en meer naar waar de schrijver naar toe wou in het verhaal. Het werd zelfs boeiend en ik wil graag verder lezen.
Ik heb eigenlijk nog nooit een boek gelezen dat zou moeilijk verteerbaar is. Het is een iets anders, iets pittigs, waar je je tijd voor moet nemen.

mvg Maarten Schürmann 6AWTS

Anoniem zei

Ik heb een tijdje het boek niet meer kunnen volgen, maar vanaf dat hij over de steden begint te vertellen, kon ik terug vinden in welke tijd hij aan het schrijven was.

Het boek valt wel mee, maar niet echt mijn favoriete bezigheid.

Zien hoe het verder gaat...

Anoniem zei

Ik heb heel veel moeite om het boek te lezen. Ik moet mezelf som secht verplichten om er in te lezen. Ik verkies een luchtige roman, of een grappig boek. Zeker geen boek waarin je steeds je aandacht moet bijhouden en niet even aan de dag van morgen kan denken. Toch droom ik steeds weg, het boek gaat verder maar ik volg niet. Het zal wel eens uit geraken, maar wanneer dit is... Dat weet ik niet, maar ik doe mijn best om verder te blijven lezen. Hopelijk kan het boek mij nog op een leuke manier verrassen.

Karen Sente 6 LoSp C

Anoniem zei

Wel ik moet eerlijk zijn, ik ben al even voorbij de eerste paginas, maar ik had wel direct het gevoel dat dit geen normaal boek zou worden.Normaal als ik boeken moet lezen zijn het thrillers of toch iets in die aard. Ik dacht in het begin dus nog even dat ik dit soort literatuur gewoon niet gewend was en dat het wel beter zou gaan na enkele pagina's , maar ik ben redelijk teleurgesteld in het boek omdat ik er toch wat meer van had verwacht. Deze hoge verwachtingen kwamen waarschijnlijk ook door al de heisa die rond het boek werd gemaakt. Maar ik denk niet dat je mij nog een Verhulst gaat zien lezen.
Tom Meuwis 6LospB

Anoniem zei

IK vind de 1ste pagina's al super goed. Ik snap niet hij erop komt om de mensheid voor te stellen als een 't! Hij verwoordt de meest ingewikkelde dingen alsof het niets is en de uitspraken die hij doet vind ik voortreffelijk! Hoop dat het hele boek zo gaat blijven!!!

Peter Denteneer
6wts tria

stef zei

met volle moed ben ik begonnen aan het boek. In het begin viel het allemaal nog wel mee,het leest vlot en ik kon het nog volgen. Maar ergens in het midden van het boek begrijpte ik er niks meer van, er stonden zoveel moeilijke woorden in en uitdrukkingen die ik niet snapten,dat vond ik wel het mindere aan het boek.Maar al bij al viel het boek nog wel mee.
stef 5LOSPA

Anoniem zei

Toen de leerkracht Nederlands in de klas over het boek vertelde, vond ik het wel een goed idee om dit boek voor school te lezen. Na een paar lijnen te lezen vond ik de structuur van de schrijver heel raar. Maar ik vind het ook interessant om de vergelijking te maken tussen onze hedendaagse leven en wat hij beschrijft.

Ken Stroobants 6Mct

Anoniem zei

In het begin van het boek als hij verteld over de mens in de oertijd, vind ik het boek nog wel intressant.
Maar naargelang ik verder begon te lezen begon ik er niets meer van te begrijpen. Hij gebruikt ook rare uitspraken en hij verwoord zijn zinnen soms op een rare manier, wat soms wel grappig is. Hij heeft een andere schrijfstijl dan andere auteurs waarvan ik de boeken heb moeten lezen.

Ken Ginis 6stw

Anoniem zei

Ik heb mijn boek nu wel al uit,maar mijn eerste reactie als ik het boek las was, dat het een heel saai boek is.Dit boek is echt niets voor mij.Ik lees liever een normaal boek.En niet een boek dat ik de helft niet van begrijp.Maar dit zal bij de meesten wel bekend zijn wat ik zeg.Voor mensen die graag boeken lezen loet het natuurlijk wel een goed boek zijn vermits het ene boek is dat je niet elke week leest.

(Peeters Diede 6lospb)