ROTSTEKENING

'Eén stapelt er een hoopje stenen op elkaar, hoog genoeg opdat 't het plafond kan raken met zijn handen. 't Doopt zijn vingers in de rode oker en trekt een streep, en nog één. 't Is eerlijk gezegd amper te geloven dat 't voor het eerst al deze strepen trekt, want het resultaat is welhaast perfect. Streep na streep na streep wordt duidelijker dat 't een buffel op de rotsen tekent, in profiel.' (p. 22-23)

Op de foto zie je een tekening uit de grotten van Lascaux. Wist je dat ze bedreigd worden door schimmels?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik weet dat de schimmers een groot probleem vormen voor schilder de schilder kunsten uit de oudheid en net voor of na Cristus. Dit is zeer jammer want dit geeft eigenlijk een klein beeld voor van de intelligentie van de mens van toen. Hier is een website met een beetje info over dit probleem in de grotten van Lascaux http://www.kalligrafie-veertje.be/Info/Lascaux/De%20grotten%20van%20Lascaux.htm

Ik heb ook z'n achtig probleem gezien in de groftomben in Egypte.
Deze schimmel tast ook de muurschilderingen aan, waardoor deze mooie tekeningen aangetast worden.

Joris Martens 6InfoA

Anoniem zei

Wisten jullie dat ze dit nog maar 60 jaar geleden ontdekt hebben?
Ze zijn nu aan het onderzoeken dat het niet de dieren waren waarop ze toen jacht op maakte. Want men vond alleen maar botjes van geitjes en konijnen terug. Neen, het zou gaan op de beelden die de medicijnmannen van de stam zouden zien als ze in trance gingen.
Dit weten ze pas na 60 jaar.
Wat zouden ze nog meer te weten komen...

Anoniem zei

Ik wist niet dat de schimmels zo een groot probleem vormden. Maar ik wist wel dat ze pas recent zijn ontdekt. Ik vind het ook zeer bedroevend dat door deze schimmels zo een mooie tekeningen gaan verdwijnen. Dus mensen DOE er iets aan.

Jonas Moons
6Wts

Anoniem zei

Ik vindt het ook wel erg dat deze tekenning door schimmels kan verdwijnen.Het heeft te maken met de geschiedenis van de mens en verdient toch wel wat zorg.

José van 5 tso lospA

Anoniem zei

De tekeningen zijn in 1946 ontdekt door spelende kinderen!
Ik ben lang geleden al eens in Lascaux geweest ze hebben daar de grot met de tekeningen nagebouwd omdat er geen bezoekers toegelaten zijn in de originele grotten. Dit is omdat de tekeningen beschadigd zouden raken doordat er schimmels worden gevormd door de CO2 die we uitademen en door de warmte van de verlichting. Maar nu is het toch al zover gekomen dat er masale schimmelvorming optreed, waardoor hoogstwaarschijnlijk de tekeningen in korte termijn zullen ernstig beschadigd raken.

P.C.