DE ZONDVLOED

Arne Lemmens uit 5LOa meldt ons dat de cover van het boek hem doet denken aan de zondvloed. Dat is inderdaad heel goed gezien. Ook wij leren weer iets bij. Weet iedereen wat de zondvloed is? Waar komt het woord vandaan? Is er ooit een echte zondvloed geweest? Bestaat er naast een letterlijke ook een figuurlijke betekenis van het woord?

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Het woord 'zondvloed' is afkomstig van het Middelnederlandse sintvloed. Het betekent oorspronkelijk 'aanhoudende vloed'.

Walter Pitman en Bill Ryan hebben onderzocht en vervolgens vastgesteld dat de Bijbelse zondvloed een echte gebeurtenis was!

Groeten Jordi 6a WiTS

Anoniem zei

Tot in de 19e eeuw namen de meeste wetenschappers het verhaal van de zondvloed letterlijk en meenden zij dat alle aardlagen door de zondvloed waren afgezet. Tijdens de verlichting ontstond het besef dat het onmogelijk is dat alle bergen op aarde door water kunnen worden bedekt (daar is niet genoeg water voor op aarde). Dit was één van de eerste twijfels aan het waarheidsgehalte van het verhaal in de Bijbel. Ook een letterlijke interpretatie van het verhaal van de Ark van Noach als historisch feit stuit op allerlei problemen.

er zijn dus nog nooit zondvloeden geweest!

mvg, Daan De Keyser 5mtts ba

Anoniem zei

Voor mij doet de cover mij eigenlijk meer denken aan de franse uitdrukking "la goute d'eau qui fais d'éborder le vase" letterlijk vertaalt "de druppel water die de vaas doet overlopen"(er zal wel een egte nederlandse uitdrukking voor zijn maar deze laat ik over voor mijn leerkracht nederlands). Meestal gebruikt men deze uitdrukking als men wilt beschrijven dat men ineens boos word door de opstapelling van kleine gebeurtenissen.Eigenlijk is dat wat er nu met onze aarde aan het gebeuren is ,we vervuilen ze strukje per stukje,putten alle energie uit onze aarde en daardoor word onze aarde boos.Vaandaar dat er nu meer en meer orkanen zijn en aardbevingen(voreger werd de aarde op een andere manier boos,kijk maar naar het ontstaan van de pest).Ze spreken zelf van het verdwijnen van de mens in 2012...

Kevin Lenglet 6Lospa

Anoniem zei

Kevin, je antwoord is zo indrukwekkend dat ik je even je spelfouten vergeef. Heel eventjes... Bedankt voor je toelichting. Zo hadden we het nog niet bekeken.

Anoniem zei

Het Bijbelse verhaal de ark van Noah is niet echt gebeurt net zoals veel Bijbelse verhalen.
Er zit altijd een moraal in deze verhalen .De zondvloed staat voor diverse levenswaarden: appreciatie,solidariteit en geloof. De zondvloed is volgends de bijbel een straf van God omdat hij niet kan aanzien wat de mensen of mooier gezegd ’t met zijn mooie wereld doet. De wereld is overspoeld met geweld ’t Heeft geen respect meer voor zijn collega’s op aarde,de dieren de natuur. ’t Leeft in een wereld van geweld. Dit staat immers letterlijk in de Bijbel
Genesis 6:13-4. Voor de mensen die thuis geen bijbel hebben “ toen zei god tegen Noah,het einde van alle vlees is voor mij gekomen,want de aarde is vol van geweld door hen.
In het boek komen vele verzen uit de bijbel voor maar dan verwoord en volgepropt met lelijke woorden .Ik denk persoonlijk dat vele mensen dit niet eens zien of doorhebben, vele mensen hebben niet eens een bijbel thuis maar noemen zichzelf katholiek ?

Anoniem zei

De cover doet mij denken aan de wereld die binnen enkele jaren gaat overstromen.De ijskappen die stilaan beginnen te smelten.De wereld die zo stilaan zal vergaan doordat de polen beginnen te smelten en de aarde zal overstromen met water.

Martijn Heiremans 6LospA

Anoniem zei

Raar dat jullie allemaal zo'n diepe betekenis hebben voor de cover, maar wel mooi. Dit boek verandert ons in intellectuele jongeren die een pessimistische visie hebben op de wereld... Meneer Convens, wat doe je ons aan?

Anoniem zei

Eigelijk is er niemand die weet ofdat de zondvloed echt gebeurt is of niet. Om de x-aantal jaar is er wel een of andere onderzoeker die beweert dat hij een of ander bewijs heeft gevonden. Waar wel alle wetenschappers het over eens zijn is dat een wereldwijde zondvloed nooit heeft plaatgevonden. De twee meest gangbare theorieën zijn die van het vollopen van de zwarte zee na de laatste ijstijd en een grote overstroming van de Tigris en de Eufraat. Ver van ons kleine, "mooie" landje dus