NOSTRADAMUS

'Ook zou 't minstens de dag van morgen willen opmeten nog voor die dag daar is. De toekomst voorspellen! Nu 't er opnieuw vanuit gaat dat er een toekomst is. En 't probeert vanalles.' (p. 82)

Misschien wel de beroemdste waarzegger uit de geschiedenis is Nostradamus. Wanneer en waar leefde hij? Was dit zijn echte naam? En vooral: wat voorspelde hij? Euh... Wacht eens. Voorspellen is gemakkelijk. Wat ons vooral interesseert is: welke voorspellingen zijn ook uitgekomen? Licht uitvoerig toe.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Nostradamus is Latijn voor Michel de Nostredame.

Hij was een waarzegger die ver in de toekomst al dingen voorspelde. Hij woonde in Frankrijk en leefde tussen 1503 en 1566.

Er is maar één probleem met zijn voorspellingen en dat is dat wij ze pas kunnen uitleggen als de gebeurtenis voorbij is. Zo wordt er gezegd dat hij dingen voorspelde zoals de aanslagen van 11 September, de Wereldoorlogen, Communisme enz.

Zijn voorspellingen zijn vaag en zijn dus makkelijk gelinkt met een gebeurtenis, toch blijven mensen erin geloven en wachten ze op de komst van een zekere "Chiren". Dit zou iemand zijn die wereldvrede zou brengen.

Zijn voorspellingen zijn hier te bekijken: http://www.crystalinks.com/nostradamus.html

Michael Vermeulen (6Info B)

Anoniem zei

Bedankt voor het degelijke antwoord, Michael. Ongelooflijk dat iemand 500 jaar geleden al Hitler, 11 september of Sadam Hoessein zou voorspeld hebben. Kan iemand enkele van zijn uitspraken citeren en daarbij vermelden wat Nostradamus daarmee volgens sommigen al voorspelde?

Anoniem zei

Belangrijkste kwatrijn van Nostradamus:

Le Lyon jeune, le vieux surmontera 
En champ bellique par singuliere duelle 
Dans cage d'or les yeux luy crevera 
Deux classes une, puis mourir, mort cruelle.

De jonge leeuw zal de oudere overwinnen
In een strijdperk in een enkel duel
Hij zal de ogen doorboren in een gouden kooi
Twee wonden in één, dan sterft hij een wrede dood.


Enkele andere Historische voorbeelden van zijn kwatrijnen:

Gand & Bruceles marcheront contre Envers 
Senat de Londres mettront à mort leur Roy 
Le sel & vin luy seront à l'envers 
Pour eux avoir le regne en desarroy.
Gent en Brussel trekken op tegen Antwerpen 
De senaat van Londen brengt hun koning ter dood. 
Het zout en de wijn komt tegen hem in opstand 
Om hen zal hij het koninkrijk in problemen brengen.

Bestes farouches de faim fleuves tranner 
Plus part du camp encontre Hister sera 
En cage de fer le grand fera trainner 
Qunad Rin enfant Germain obseruera.
Wilde beesten, verwilderd door honger, zullen over de rivieren zwemmen 
De meesten zullen tegen Hister zijn 
In/Met ijzeren kooien zal de grote verbannen worden


Wat is de boodschap van Nostradamus?

De boodschap die Nostradamus voor de mensheid heeft, is het meest duidelijk te lezen in zijn brief aan César. Elementen ervan staan ook in de kwatrijnen en de brief aan Henri II. Het komt erop neer dat tussen 1555 en 3827 God zijn vonnis over de wereld zal voltrekken. Dit gebeurt in de vorm van duizend rampzalige gebeurtenissen, die onherroepelijk zullen plaatsvinden. Deze gebeurtenissen staan beschreven in de kwatrijnen en voltrekken zich tussen 1555 en 3797. In 2827 breekt het bijbelse duizendjarige rijk aan en wordt Satan geketend voor een periode van 970 jaar. Na het verstrijken van die periode, in november 3797, voert hij voor de laatste keer oorlog met de hemelse legers, om in 3827 voorgoed het onderspit te delven.


Zijn er Profetieën in vervulling gegaan?

Een groot aantal onderzoekers beantwoordt deze vraag bevestigend. Vergelijking van hun bevindingen laat echter in veel gevallen zien dat ze tot totaal verschillende uitleg van kwatrijnen komen. Over slechts een klein aantal kwatrijnen hebben zij een eensluidende mening wat betreft de aard en datum van de gebeurtenis die Nostradamus ermee zou hebben bedoeld.
Uit het onderzoek dat ten grondslag ligt aan Nostradamus, astrologie en de Bijbel is gebleken dat de astrologische structuur van de Profetieën niet bruikbaar is, waardoor ze niet kúnnen uitkomen. Ook andere argumenten van Nostradamus wat betreft de fundamenten van zijn voorspellingen vertonen grote hiaten. Van een aantal voorspellingen, waarvan uit het onderzoek is gebleken dat ze inmiddels zijn verlopen, is vast komen te staan dat ze niet in vervulling zijn gegaan.

De juiste verklaring van de kwatrijnen kan ik niet vinden..

Tom Bulcke
6Lo c

Anoniem zei

Wie, Wat en Hoe?

Hij werd geboren in 1503 in Saint-Rémy de Provence, Frankrijk, en overleed in 1566 in Salon-de-Provence, Frankrijk. Hij was katholiek. Zijn ouders en grootouders waren oorspronkelijk Joods, maar lieten zich katholiek dopen. 

Zoals gezegd was Nostradamus niet alleen arts, maar ook profeet of ziener. Hij schreef maar liefst 942 kwatrijnen (vierregelige verzen) waarin hij zijn visioenen beschreef. Deze kwatrijnen zijn helaas voor de meeste mensen nauwelijks te ontcijferen als gevolg van het obscure en symbolische taalgebruik, cryptische omschrijvingen, gebruikte anagrammen etcetera. Een en ander heeft tot gevolg dat veel van zijn voorspellingen pas als zodanig herkend worden, nadat de voorspelde gebeurtenis heeft plaatsgevonden.

Anoniem zei

Voor de fans van Hans Teeuwen, een (speciaal) liedje over Nostradamus. Toen ik zijn naam hier las moest ik er meteen aan denken. Ik vind hem in ieder geval een enorm goede cabaretier en zeker dit liedje vind ik wel iets hebben. Hij zingt over allerlei dingen die niets met elkaar te maken hebben. Dat is wat het juist zo grappig maakt. Veel mensen zijn niet zo voor Hans Teeuwen, maar ik kan z'n humor zeker appreciëren! Laat weten of jij er ook zo over denkt.

http://www.youtube.com/watch?v=sw26dAgb94w&feature=related

Annelies 6STW